Od litografie po největší jukebox na světě. Dolní Vítkovice vystavují minulost i budoucnost

Dolní oblast Vítkovice vystavuje svou minulost i budoucnost (zdroj: ČT24)

Totální nedůvěra, deprese, hrdí Ostraváci. Hesla z výstavy v Dolních Vítkovicích, která ve zkratce charakterizují cestu ke znovuzrození této národní kulturní památky. Loni industriální areál navštívily téměř dva miliony lidí.

Výstavu s podtitulem „Vzpomínka na současnost“ najdou zájemci v multifunkční aule Gong, někdejším historickém plynojemu. K vidění je tu i vůbec první model, který k jeho přestavbě vytvořil architekt Josef Pleskot.

Stavby opravdové i „na papíře“

Svoji maketu má ostatně už téměř každá zdejší důležitá stavba. Včetně nejstarší dochované budovy ve Vítkovicích – Rothschildova empírového zámku. V roce 1847 ho nechal postavit tehdejší majitel vítkovických železáren, baron Salomon Mayer von Rothschild.

Pohled na někdejší podobu průmyslových závodů nabízí na výstavě dobová litografie. „Uvidíte originální rytinu pana Knipla z roku 1855, seděl na balkoně zámku a kreslil fabriku,“ dodává k nejstaršímu exponátu Jan Světlík, který je vlastníkem podniku Vítkovice Holding a zároveň kurátorem.

Kniplova litografie vítkovických železáren z roku 1855
Zdroj: ČT24

Krajinu s továrnou střídá pohled na Vítkovice třicátých let minulého století, zachycený už na černobílé fotografii. „Zobrazuje plynojem už plný plynu, vysoké pece, koksovny, jak je tam živo,“ popisuje. 

Trojrozměrný model pak připomíná podobu dolní oblasti těsně před tím, než se začalo s její revitalizací. Vítkovice byly tehdy přeplněné stavbami. „Spoustou černých staveb, které se tu postavily za socialismu,“ upřesnil Světlík. Vedle dalších modelů toho, co se proměnilo či postavilo, si lze prohlédnout i plány, které nakonec zůstaly jen na papíře. Třeba projekt pro přemístění Ostravské univerzity.

Budoucnost? Muzea a jukebox

Nejmladším exponátem je rozsáhlá maketa, která představuje budoucnost celého území. Už na jaře otevře v industriálním areálu svou pobočku Národní zemědělské muzeum, připravuje se projekt Museum+ a do pěti let by mohla vzniknout velká tržnice.

Výstava Dolní Vítkovice – vzpomínka na současnost
Zdroj: Dolní Vítkovice

„A z vodojemu uděláme, doufám, největší jukebox na světě,“ přeje si Světlík. Zmíněnou atrakci by měl vytvořit umělec Krištof Kintera. 

Minulost i budoucnost industriální památky představuje výstava do 8. února.