Klaun, který sám klauny maluje. Herec Viktor Preiss vystavuje své obrazy

Události: Herec Viktor Preiss představuje své obrazy (zdroj: ČT24)

Herec Viktor Preiss se představuje v nezvyklé roli. Poprvé v životě vystavuje své litografie a kresby, a to v dobřichovické Galerii Bím. Výstava nazvaná prostě Můj svět nezapře inspiraci divadlem, součástí expozice jsou ale také ukázky Preissových veršů.

Prostě si jen tak kreslím, říká Viktor Preiss o své celoživotní zálibě. A nebylo prý vůbec jednoduché ho přesvědčit, aby své obrázky vystavil. Doposud je měl uložené doma pod postelí.

Nikdy ho prý ani nenapadlo, že by kvůli téhle zálibě opustil hereckou profesi, kterou se proslavil. Kreslil většinou fixou nebo obyčejnou tužkou. Velkou motivací bylo i jeho přátelství s Adolfem Bornem. S mistry se ale srovnávat nechce: tak jako já maluje kdekdo, komentuje to Preiss.

Často kreslil i v herecké šatně. „Maloval jsem na požádání kolegů, jak mají hrát ty role. Karikatury do scénáře, jak to mají dělat nebo jakým způsobem já to vidím,“ říká Preiss. Jedním z nejčastějších motivů jeho obrázků je pak klasická figura šaška či klauna.

S diváky vinohradského divadla se přitom herec rozloučil v roce 2016 symbolicky, právě rolí baviče v představení Vstupte! amerického dramatika Neila Simona. Kolegům na rozloučenou daroval obrázek, třeba Simoně Postlerové s motivem z filmu Rozmarné léto.

Není proto náhodou že výstava kreseb s verši Viktora Preisse, ale také jeho knižních ilustrací se v březnu přestěhuje do prostor pražské divadelní scény, konkrétně do Violy.