Z pražské náplavky se stalo Oslo. Filmový Amundsen se z velké části natáčel v Česku

Události: Filmový Amundsen se z velké části natáčel v Česku (zdroj: ČT24)

Do kin přichází film Amundsen – příběh o dobrodruhovi, jenž vyplňoval prázdná místa na mapě a jako první dobyl jižní pól. Na snímku norského režiséra Espena Sandberga, který mimo jiné natočil třeba poslední díl Pirátů z Karibiku, spolupracovali i Češi. Film o polárním badateli z velké části vznikal v Praze.

Třeba náplavka na pražské Výtoni se pro účely natáčení proměnila v přístav v norském Oslu. Expediční výpravu tu nevítali Norové, ale čeští komparsisté. Po úpravách v postprodukci ale v této scéně z tuzemské metrolopole příliš nezbylo.

Film neodhaluje pouze výpravy do neprobádaných ledových pustin, ale i život a osobnost Roalda Amundsena, včetně jeho temnějších stránek. „V Norsku je Amundsen zpravidla považovaný za hrdinu, národní ikonu. Chtěl jsem ukázat, jaký byl ve skutečnosti člověk. Nejvíce mě překvapilo, jak byl posedlý jedinou věcí,“ líčí režisér Sandberg.

Z pražské náplavky ve filmu Amundsen mnoho nezůstalo
Zdroj: Amundsen (2019)

Natáčením strávil štáb v Česku pětadvacet dní z celkových čtyřiceti. Filmaři nevyužili pouze tuzemské kulisy, ale také umělecké služby. Například kostýmy navrhla česká výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší. Při práci na dobové módě i kožešinových oblecích polárníků a domorodých Inuitů se inspirovala originály.

„Velkou výzvou pro mě byly expediční věci, Eskymáci. Je pravda, že lepší oblečení do takto strašné zimy ještě nikdo nevymyslel. To, jak si Eskymáci dělají osobní topení, je dodnes nepřekonané,“ popisuje Horáčková Hořejší.

Rekvizity zamířily do muzea

Kromě dobytí jižního pólu Amundsen jako první také přeletěl ve vzducholodi pól severní. Právě dopravní prostředky pro filmové účely vyrobili také čeští řemeslníci. „V Česku jsme postavili veškeré dekorace – letadla, exteriéry i interiéry lodí, vzducholodí. Když byla polární noc, trávil Amundsen spoustu času uvnitř lodí, dělal výzkumy. A to všechno se natáčelo v Česku v ateliéru,“ vysvětluje producent Pavel Berčík.

Českou práci na snímku ocenili i v Norsku. Mnoho rekvizit i některé kostýmy odkoupilo po dotočení snímku muzeum v Oslu.

Norský polárník se proslavil především dobytím jižního pólu, kde stanul jako první člověk na světě 14. prosince 1911 po dramatickém závodě s britským dobrodruhem Robertem F. Scottem. Ten s celou svou výpravou na expedici nakonec zahynul.

Amundsen byl ale úspěšným polárníkem již před touto historickou výpravou. Například v letech 1903 až 1906 na lodi Gjöa jako první proplul Severozápadní cestou od Grónska podél pobřeží Severní Ameriky na Aljašku. V roce 1926 přeletěl vzducholodí severní pól, který se stal o dva roky později jeho osudem. Při pátrání po zmizelé vzducholodi s Umbertem Nobilem pětapadesátiletý Amundsen zahynul.

Předpokládá se, že se jeho letoun v mlze zřítil do Barentsova moře. Datum smrti bylo oficiálně stanoveno na 18. června 1928.