Filmová upoutávka týdne: Na záhadném ostrově divočí děti v novém zpracování Petra Pana

Americký filmař Benh Zeitlin před několika lety upoutal pozornost snímkem Divoká stvoření jižních krajin. Po tomto svérázném příběhu dospívání se odmlčel a teprve v příštím roce do kin uvede svůj nový film. Wendy se inspiruje v příbězích o Petru Panovi, je ale vzdálená představě o klasické adaptaci.

Oficiální informace o filmu zatím jen obecně praví, že na tajemném ostrově, kde jsou čas a stárnutí vzdálené běžnému vnímání, musí Wendy bojovat, aby zachránila svou rodinu, svou svobodu a radostného ducha mládí před smrtelným nebezpečím dospívání. A první upoutávka není o moc sdílnější v tom, jaký příběh budou filmaři vyprávět. Dává však jasně najevo, že původní materiál pojímá režisér Benh Zeitlin zcela ve svém stylu.

Přitom filmografie tohoto tvůrce je zatím poměrně řídká. Natočil několik krátkých filmů a jenom jeden celovečerní snímek. V Divokých stvořeních jižních krajin zkoumal vztah člověka a přírody v prostředí amerického Jihu s prvky magického realismu a s dítětem v hlavní roli.

Na to, že šlo o jeho prvotinu, vyvolal v roce 2012 velkou odezvu. Zeitlinův film si z festivalu v Cannes odnesl Zlatou kameru, což je ocenění pro nejlepší debut, a na přehlídce v Sundance pak získal Velkou cenu poroty. Zeitlinovo jméno bylo skloňované i na Oscarech, ale zůstalo jen u nominace za scénář a režii. Od té doby nenatočil nic, až teď Wendy.

Mnoho podob Petra Pana

Jeho nový snímek vychází z příběhů, které začátkem dvacátého století vytvořil dramatik James M. Barrie. V nich vystupuje Petr Pan jako zvláštní chlapec schopný létat, který zažívá mnohá dobrodružství v Zemi Nezemi. Další výraznou postavou je právě Wendy, obyčejné děvče, které Petr Pan spolu s jejími bratry přivede z jejich domova do kouzelné krajiny.

Na první pohled nepůsobí Zeitlinův snímek jako jiné dřívější adaptace. Na filmová plátna materiál v minulosti převedli Disneyho animátoři v roce 1953, Steven Spielberg se snímkem Hook nebo před čtyřmi lety uvedl svou verzi Joe Wright pod názvem Pan. Zeitlinova Wendy bude zřejmě mnohem méně pohádková, také podobně jako v případě Divokých stvoření jižních krajin bude spoléhat na dětské představitele bez výrazné herecké zkušenosti.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů

Studio Pixar už prozkoumalo lidské emoce se snímkem V hlavě, v novém díle se podívá přímo na duši. Spolu s filmem Frčíme tak v příštím roce uvede studio hned dva originální materiály.