Berlinale prozkoumá Danielův pedofilní svět

Berlín – Na rozdíl od loňska bude mít letos česká kinematografie svého zástupce v oficiálním programu Berlinale. Filmový festival v 65. ročníku do soutěžní sekce Panorama vybral dokumentární příběh pedofila. Danielův svět je celovečerním debutem Veroniky Liškové a vznikl v koprodukci České televize.

První úspěch si Danielův svět připsal na letošním festivalu dokumentů Ji.hlava, kde získal cenu diváků. Dokumentaristka Veronika Lišková se otevřeně pustila do tabuizovaného a s předsudky spojeného tématu pedofilie. Prostřednictvím portrétu konkrétního člověka si pokládá otázku, jaké to je, narodit se jako pedofil, nikdy nic nespáchat, a přesto být nenáviděn společností. 

„Nechceme pedofilní problematiku bagatelizovat, ale nabídnout její plastičtější obraz, který ve svém důsledku třeba i může pomoci vyhodnotit reálná rizika,“ podotkla ke snímku jeho režisérka. Podle posudku, který na žádost koproducenta dokumentu České televize vypracoval sexuolog Petr Weiss, může Danielův svět sloužit jako osvěta pro většinovou společnost i plnit preventivně-terapeutickou roli.

Berlinale se s dokumentem seznámí za necelé dva měsíce, 65. ročník začíná 5. a končí 15. února příštího roku. 

České filmy na Berlinale

Loni se v Berlíně v oficiálním programu žádný český film nepromítal, ale šlo spíše o výjimku. Většinou je vybrán český titul do nesoutěžní sekce Forum, kde se představují mladí talentovaní tvůrci. Do hlavní soutěže se naposledy probojovala v roce 2007 Menzelova adaptace Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále.

V sekci Panaroma, kam byl zařazen Danielův svět, měl český snímek zastoupení před čtyřmi lety, ovšem v její nesoutěžní části. Berlínští diváci tehdy mohli zajít na Kawasakiho růži od Jana Hřebejka. Panorama se zaměřuje na nová nezávislá díla známých režisérů, stejně jako na debuty, nové objevy a aktuální trendy v současné kinematografii.