Rohanský ostrov má být novou pražskou čtvrtí a opět ostrovem

Výstava ukazuje proměnu Rohanského ostrova v novou čtvrť (zdroj: ČT24)

Rohanský ostrov v Praze se mění v novou městskou čtvrť. Budoucí podobu dnes pozapomenutého místa představuje výstava v Centru architektury a městského plánování (CAMP). V současnosti je Rohanský ostrov součástí Karlína, který také už několik let prochází proměnou ve vyhledávanou rezidenční čtvrť a dobrou adresou i pro firmy.

Území Rohanského ostrova má rozlohu 44 hektarů. Býval zde přístav a také skladiště, při výstavbě metra se sem odkládal nepotřebný materiál. V roce 2002 navíc oblast zpustošily povodně.  

Místu se díky vybudování nového říčního kanálu, který bude součástí protipovodňových opatření Prahy, vrátí po více než sto letech původní podoba ostrova. Rozvoj území plánovaný v horizontu příštích dvaceti let přinese nejen výstavbu nových bytů, ale také pobřežní promenádu s cyklostezkou, lávku do Holešovic a na samotném vltavském břehu vznikne jeden z největších parků v metropoli.

Proměna na několik etap

Přeměna se uskuteční v několika etapách. První začne už příští rok. „Týká se projektu zvaného Rustonka, tedy jakéhosi transformačního pásu mezi Rohanským nábřežím a Sokolovskou ulicí. Z druhé strany by měla navázat zástavba nazvaná Rohan City,“ upřesnila Jitka Jeřábková z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Realizace nového parku a hlavní části bytové zástavby je plánována v letech 2030 až 2040. Zbudováno má být celkem 1750 nových bytů pro zhruba čtyři tisíce lidí, očekává se, že přibližně stejný počet lidí bude do nové čtvrti dojíždět za prací. 

Aby si Pražané dokázali představit, jak nová městská část bude vypadat, připravili v CAMPu výstavu, která budoucnost Rohanského ostrova přibližuje mimo jiné prostřednictvím velkého modelu a vizualizací. „Chystanou proměnu Rohanského ostrova ukážeme hned z několika úhlů a v kontextu okolního urbánního rozvoje,“ doplnil ředitel institutu Ondřej Boháč.

Výstava s názvem Rohanský ostrov: nový Karlín? nechá návštěvníky do 20. prosince tohoto roku nahlédnout do budoucnosti.