Tak mnoho, tak málo. Vladimír Birgus ve svých fotografiích svědčí o „divné době“

Výstava fotografa a pedagoga Vladimíra Birguse „Tak mnoho, tak málo“ v Domě U Černé Matky Boží se obrazově vrací do 70. a 80. let. A napříč zeměmi tehdejšího východního bloku zachycuje existenci ve stísněných podmínkách „divné doby“.

Šeď, prázdnota a cesty bez cíle jsou tématem celého výstavního souboru a fungují jako memento své doby. Autor v době normalizace zachycuje bez krášlení jednotlivých scén reálným pohledem stav společnosti na mnoha místech Čech i Moravy a nezůstává jen v někdejší federaci. Do jeho hledáčku se dostala i Moskva, Riga, Tallin nebo polská Vratislav.

Při prohlížení jednotlivých fotografií může divák snadno získat dojem, že pro občany tehdejších socialistických republik byl vytvořen jakýsi návod, jak unifikovat vizáž a chování. Vyprázdněnost jednotlivých obrazů v sobě zanechává pachuť minulosti, jednotlivé postavy jako by se míjely v čase. Autor dobu neironizuje, jednotlivé postavy ve svém díle ani neponižuje.

Nevyčnívat, neupozorňovat na sebe, přečkat!

Fotografické práce Vladimíra Birguse ze 70. a 80. let jsou subjektivním dokumentem doby, který přináší univerzální poselství o rezignaci – a to v době, která se té naší začíná svou vyprázdněností rychle podobat.

Kurátor výstavy Jan Mlčoch říká, že „jemným a esteticky vytříbeným pohledem na hořkou normalizační realitu nám autorovy fotografie, vedle samotného dokumentaristického sdělení, i dnes připomínají, že bychom si měli vážit svobod získaných v listopadu 1989, možností rozhodovat o svém osudu.“

Sám fotograf s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze spolupracuje už od poloviny 80. let, kdy připravil přehlídku prací pražské FAMU. V následujících desetiletích byl spoluautorem mnoha výstavních a publikačních projektů muzea.

Přehlídka jeho rané tvorby je završením práce, která se v této podobě ještě nedočkala publikace. Řadu velkoformátových černobílých zvětšenin doplňuje projekce z autorova archivu. K výstavě rovněž vychází kniha „Tak mnoho, tak málo“ s texty sociologa Jiřího Siostrzonka, který s Birgusem dlouhodobě spolupracuje.

Uměleckoprůmyslové muzeum vyhradilo Birgusově expozici prostor v Domě U Černé Matky Boží, kde můžou návštěvníci zhlédnout výstavu od 9. října až do 9. února příštího roku.