Viktor Tauš natáčí Zrádce, v chystané krimisérii pronikne do obchodu s drogami

Viktor Tauš natáčí krimisérii Zrádci (zdroj: ČT24)

Česká televize se pustila do obchodu s pervitinem. Ale jen ve skutečností inspirovaném příběhu, který právě natáčí v Chomutově. Novou minisérii Zrádci z prostředí česko-vietnamské drogové mafie režíruje Viktor Tauš, podepsaný pod kriminálkami Modré stíny a Vodník.

V Chomutově filmaři obsadili bývalé městské lázně. Z opuštěného rozpadajícího se objektu vytvořili místo činu. Natáčí se jen na jednu kameru a často jde o záběry, které obsáhnou 360 stupňů.

„17,5milimetrovým objektivem, který nás k hercům dostává opravdu nejblíž, jak jen to jde. Záběry jsou velmi obnažené, velmi naléhavé, jako kdyby kamera byla jedním z aktérů toho příběhu,“ popisuje Viktor Tauš, k jehož rukopisu patří vizuální zpracování, které může být pro televizní diváky nezvyklé.

Scénář Zrádců napsal Miro Šifra, jeho jméno mají v titulcích i další krimipříběhy: film Rudý kapitán nebo minisérie Rédl. V novince se prolínají tři životní osudy. Hlavním hrdinou je mladý dealer a zároveň policejní informátor, čímž se dostane mezi dva mlýnské kameny. Svou roli v ději sehraje také přistěhovalec a policistka. „Matka dvou dětí, která se vzpírá archetypálnímu modelu a je na cestě stát se válečnicí,“ doplňuje Tauš.

Václav Neužil při natáčení minisérie Zrádci
Zdroj: ČT

Se silnými ženskými postavami má režisér zkušenosti. Naposledy pod jeho vedením vyšetřovala Klára Melíšková vraždu nemluvněte v neobvyklé detektivce Vodník. Tentokrát se v roli policistky představí Lenka Krobotová. Do obchodu s drogami se spolu s ní nějakým způsobem zapletou i Cyril Dobrý, Václav Neužil či David Novotný.

Tauš: Protidrogoví policisté jsou novodobí rytíři

Minisérie vznikla na základě skutečných událostí ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou. „V drogové kriminalitě de facto neexistuje oběť. Vařiči chtějí drogy vařit, dealeři je chtějí prodávat a narkomani užívat. Pro práci policisty toto představuje absenci satisfakce, které se dostává kriminalistům jiných útvarů. Nikoho nepomstí, nikomu nepřinesou pocit vykonané spravedlnosti. Tito detektivové žijí z víry v dobro, čest a spravedlnost. V tomto smyslu jsou to pro mne novodobí rytíři,“ podotýká Tauš.

Poslední klapka padne na začátku října. Kromě Chomutova našli filmaři vhodné lokace i v Liberci nebo na Sychrově, točí se i v Německu a Polsku. Premiéra Zrádců  je naplánována na leden příštího roku.