Maoravák, zlatokopové i Pán prstenů. Nový dokumentární seriál objevuje Kiwiland

Novým Zélandem provede dokumentární seriál Kiwiland (zdroj: ČT24)

Nový Zéland je romantickou zemí, která ale cestovatelům i svým obyvatelům nedává všechno zadarmo. Její kouzlo chce nově přes obrazovky zprostředkovat pětidílný dokumentární seriál Kiwiland, jehož první díl uvede ČT2 5. září. Průvodkyní po Zélandu je redaktorka České televize Karolína Kočí, vydala se za původními obyvateli, po stopách jednoho z prvních českých cestovatelů i na návštěvu filmařských lokací.

Karolína Kočí spolu s režisérkou Markétou Nešlehovou procestovala Zéland autem, na lodi i pěšky, vyhýbala se turistickým lákadlům, hledala spíš divokou přírodu – a také různorodou kulturu, která se pojí s původními obyvateli, pozdějšími dobrodruhy z řad horníků a zlatokopů a nakonec i se současnými farmáři. Zajela nicméně i na místa filmového natáčení, včetně zřejmě nejslavnějšího snímku spojeného se Zélandem – Pána prstenů.   

„Měli jsme fantastickou možnost potkat se s Frankem Tomasem Graplem, napůl Čechem a napůl Maorem. On sám říká, že je Maoravák, protože jeho otec pochází z Brna,“ představuje Kočí jednoho z průvodců, jenž dokumentaristům pomáhal v objevování odlehlé končiny na jižní polokouli.

Na zajímavá místa štáb navedl také světoběžník Josef Kořenský. Nový Zéland prozkoumával už před více než stoletím. „Spatřujeme v duchu ledovcové pláně a dómy, vnikáme do hlubokých fjordů, slyšíme hukot, čišení a var bouřlivých gejzírů,“ popisoval tehdy sugestivně tamní přírodu. Podle Kočí se země za sto let v mnoha ohledech příliš nezměnila.

Z dokumentu Kiwiland
Zdroj: ČT

Kořenský také kdysi do Prahy přivezl tradiční novozélandské pláště, jež jeho současník a místní umělec českého původu Gottfried Lindauer vyměnil s Maory za své obrazy. Právě portréty původního obyvatelstva se Lindauer proslavil. Tradiční plášť jako dar dostala i Karolína Kočí, aby prý kousek maorské kultury dovezla na druhý konec světa. Minulý týden ho předala do sbírek Národního muzea.