Hronov je opět nejen Jiráskův, ale i ochotníkův

Programový ředitel Jan Julínek zve na 89. Jiráskův Hronov (zdroj: ČT24)

Rodiště spisovatele Aloise Jiráska čítá něco málo přes šest tisíc obyvatel, na týden od 2. do 10. srpna se do tohoto města v severovýchodních Čechách sjede nejméně jednou tolik lidí. Koná se zde totiž už 89. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Kromě ochotníků přivítá i profesionální divadelníky a v doprovodném programu nabízí hudební či vzdělávací akce.

Letošní ročník začíná v pátek hrou Bosé nohy v parku. Novomanželská komedie je známá z filmové verze s Robertem Redfordem a Jane Fondovou, v Hronově ji odehraje divadlo Na tahu z nedalekého Červeného Kostelce. Oficiální zahájení festivalu, který je podle pořadatelů nejstarší divadelní přehlídkou neprofesionálního divadla v Evropě, je pak naplánováno na sobotu. 

V hlavním a doprovodném programu je připraveno na pět desítek inscenací. Všechny od tuzemských souborů, s výjimkou jednoho slovenského divadla. Ochotnické přehlídky se tradičně účastní i profesionálové. Podle slov programového ředitele Jana Julínka zve festival profesionální herce jako inspiraci, vybírat se při tom snaží jiné inscenace než klasickou činohru. 

„Mezi hlavní taháky letošního ročníku určitě patří mezinárodně uznávaná hvězda, držitel Ceny Thálie za rok 2016, mim Radim Vizváry, který do Hronova přiveze dvě inscenace: Pejprboj a Sólo. Návštěvníci se mohou mimo jiné také těšit na Buranteatr a jeho inscenaci 39 stupňů v hlavní roli s Michalem Isteníkem. Doporučuji mimo jiné i Geisslers Hofcomoedianten a jejich představení Tři ženy a zamilovaný lovec,“ vybírá Julínek z letošního programu.

Divadlo na festivalu doplňují také koncerty, filmové projekce, komentované prohlídky. Divadelníci se mohou také vzdělávat na workshopech a seminářích. Pro všechny pak platí pozvánka na sobotní ohňostroj na náměstí.