Hvězdný Ramón Vargas zpívá v Praze. A doufá, že příště vystoupí v Národním divadle

Události v kultuře: Ramón Vargas zpívá v Praze (zdroj: ČT24)

Jeden z nejuznávanějších světových tenoristů současnosti Ramón Vargas ve středu večer zpívá ve Smetanově síni Obecního domu. Do Prahy mexický pěvec přijel na pozvání Českého národního symfonického orchestru (ČNSO). Koncert je součástí festivalu Prague Proms.

Mexický tenorista Ramón Vargas pro své pražské vystoupení zvolil italský repertoár. V Obecním domě nabídne program, jehož součástí budou skladby Giuseppa Verdiho, Giacoma Pucciniho nebo Gioacchina Rossiniho. Český národní symfonický orchestr povede italský dirigent Marcello Rota.

Vargas, který pravidelně hostuje na nejlepších scénách světa, jako jsou londýnská Královská opera, milánská La Scala, newyorská Metropolitní opera nebo Vídeňská státní opera, se v Praze představí po 14 letech. A doufá, že si jednou zazpívá i v Národním divadle. 

„V českých zemích máte dlouhou a hlubokou hudební tradici, vaši muzikanti jsou světová špička a já jsem velmi pyšný na to, že budu moci zpívat s Českým národním symfonickým orchestrem v Praze. Mezi mými pražskými koncerty teď sice uplynula hodně dlouhá doba, ale já pořád doufám, že jednou si zazpívám i v překrásném českém Národním divadle,“ uvedl Vargas, který se ve středu musí spokojit s Obecním domem. Jako host koncertu vystoupí slovenská sopranistka Lenka Máčiková.

Magazín Festspiele označil Vargase za nejlepšího tenoristu světa

Orchestr společně s Vargasem v lednu letošního roku účinkoval na otevíracím koncertě Královské opery v ománském Maskatu. „Oslnil nás. Musím říct, že jsem věděl o tom jménu, ale nikdy jsme se nepotkali osobně. Ománský koncert byl skvělý a my jsme pomalinku jednali o tom, aby se dostal do Prahy,“ říká ředitel ČNSO Jan Hasenöhrl.

Vargas má na kontě řadu prestižních ocenění, v roce 2000 jej například britská Opera Now vyhlásila umělcem roku a ve stejném roce jej rakouský magazín Festspiele označil za nejlepšího tenoristu světa. V roce 2001 získal Vargas dále například cenu ECHO Klassik – Pěvec roku.

V České republice vystoupil několikrát, naposledy před dvěma lety pod širým nebem v Pivovarské zahradě na festivalu v Českém Krumlově.

Letošní 15. ročník festivalu Prague Proms zahájilo 21. června vystoupení Gospel! sboru The Jeremy Winston Chorale. Přehlídka, která potrvá do 16. července, se koná v Praze a v Kutné Hoře. Festival, který ČNSO pořádá od roku 2005, se věnuje klasické i filmové hudbě. Uplynulých 14 ročníků navštívilo dohromady víc než sto tisíc diváků a vystoupily na něm světové i domácí hvězdy hudby nejrůznějších žánrů.