„Havel byl skvělý lídr, měl totiž duši umělce.“ Renée Flemingová zpívá k výročí sametové revoluce

Renée Flemingová zpívá k výročí sametové revoluce (zdroj: ČT24)

Americká operní pěvkyně Renée Flemingová, držitelka čtyř Grammy s vřelým vztahem k české kultuře, se po deseti letech vrátila do Prahy. Za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK vystoupí v úterý večer ve Smetanově síni Obecního domu. Na koncertu, který je věnován třicátému výročí sametové revoluce, zazní nejslavnější operní árie i muzikálové písně.

V České republice Renée Flemingová vystoupila už několikrát, poprvé na zámku v Nelahozevsi v roce 1996. Pěvkyně je známa jako obdivovatelka prvního českého prezidenta Václava Havla, jemuž v roce 2003 věnovala svůj koncert v Obecním domě.

„Stali jsme se přáteli. Byl to výjimečný muž, skvělý lídr. Lidí jako on bychom potřebovali víc. Měl duši umělce a to ovlivnilo jeho pohled na svět i způsob, jakým se díval na lidská práva,“ říká Flemingová.

Na Havlovo přání pak Flemingová zpívala také na koncertu ke dvacátému výročí listopadových změn v Pražské křižovatce, kde tehdy vystoupili také Lou Reed nebo Joan Baezová.

Rusalka z Metropolitní opery

Třicetiletému výročí pádu komunistického režimu věnovala zpěvačka i svůj nynější koncert. Dirigovat bude jeden z významných žáků Leonarda Bernsteina a stálý spolupracovník Pražských symfoniků Elli Jaffe.

V Obecním domě zazní díla Georga Friedricha Händla, Franze Schuberta, Giacoma Pucciniho, Franze Lehára, Friedricha von Flotowa a Antonína Dvořáka. Mezi nejoblíbenější party Flemingové patří Dvořákova Rusalka, kterou v Metropolitní opeře zpívala v českém jazyce více než dvacet let. Po prarodičích má Flemingová české kořeny.

Domluvit termín koncertu s Flemingovou trvalo pražským symfonikům čtyři roky. Kalendář má zpěvačka plný i přesto, že část práce vypustila, když angažmá v Metropolitní opeře před dvěma lety ukončila.

„Je pro nás velkou ctí, že se Renée Flemingová vrací k orchestru FOK, se kterým před lety v Praze zpívala Václavu Havlovi. Flemingová má hluboký vztah k našim novodobým dějinám. Koncert věnujeme třicátému výročí sametové revoluce,“ uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka.

Mnohokrát oceněná pěvkyně se narodila 14. února 1959 v rodině pěveckých pedagogů v pensylvánské Indianě. První větší roli dostala v Salcburku v roce 1986 jako Konstancie v Mozartově Únosu ze serailu. Průlom do Evropy se jí podařil v roce 1993 jako Armidě na Rossiniho festivalu v Pesaru.

V Metropolitní opeře v New Yorku poprvé zpívala v roce 1991 jako záskok roli hraběnky v Mozartově Figarově svatbě a členkou této scény a jednou z největších hvězd byla až do roku 2017.