Jak vypadají Pražské orgie podle Pavláskové? Napovídá první teaser

Teaser: Pražské orgie (zdroj: Prague Movie Company)

Režisérka a scenáristka Irena Pavlásková dokončuje Pražské orgie – film, který napsala a natočila podle stejnojmenné předlohy Philipa Rotha. Americký spisovatel vycházel ze svých návštěv normalizačního Československa a setkání s undergroundem i totalitním režimem. Do tuzemských kin by měly Pražské orgie vstoupit 10. října, s předstihem na ně zve první teaser.

Pražské orgie napsal Roth v roce 1985, odehrávají se ale v polovině let sedmdesátých, tedy v době, kdy americký literát ještě mohl do Československa jezdit. Zákaz přišel v roce 1976, vrátit se tak mohl až po sametové revoluci.

Rothovo alter ego i postava inspirovaná Havlem

Hlavním hrdinou příběhu je Rothovo často užívané alter ego, taktéž americký autor Nathan Zuckerman. Do Prahy se vydá, aby zachránil rukopis zakázané knihy. Cestu mu zkříží výstřední spisovatelka Olga a jeho pražská návštěva se postupně stane dekadentně dobrodružnou a zároveň nebezpečnou misí. V rozpadající se společnosti, kde kdekdo spí s kdekým a kdekdo udává kdekoho, si není jistý, kdo z lidí, které potkává, je přítel a kdo donašeč. 

Do role Zuckermana tvůrci vybrali kanadského herce Jonase Chernicka, který na sebe zatím nejvýrazněji upozornil komedií Moje nečekané sexuální dobrodružství (2012). Jeho pražskou femme fatale hraje Ruska Xenia Rappoportová. Oceněná na festivalu v Benátkách za italský thriller Dvojitý čas (2009) a nominovaná na Evropskou filmovou cenu za drama Neznámá, které natočila s oscarovým režisérem Giuseppem Tornatorem.

Irena Pavlásková, Xenia Rappoportová, Jonas Chernick
Zdroj: Bioscop

Z českých herců diváci poznají Pavla Kříže v roli disidenta pracujícího v kotelně a zároveň průvodce hlavního hrdiny po „pražských orgiích“ nebo Kláru Issovou a Jiřího Havelku, kteří ztvárnili pár emigrantů, na jejichž popud Zuckerman odjede do Československa. Postavy inspirované Václavem Havlem a Ludvíkem Vaculíkem si zahráli Viktor Dvořák a Jakub Wehrenberg. Dvořák mimochodem hraje Havla i v chystaném životopisném filmu o prvním českém prezidentovi, který připravuje režisér Slávek Horák.

Uvedení filmu podle své knihy se Philip Roth bohužel nedočká. Nositel Pulitzerovy ceny a také autor románů Portnoyův komplex nebo Americká idyla zemřel loni ve věku 85 let. 

Film Pražské orgie produkuje společnost Prague Movie Company Ireny Pavláskové a Viktora Schwarcze, koproducentem je mimo jiné Česká televize.