Tomáš Vorel se vydal na další filmovou Cestu. Z města, do lesa a teď domů

Tomáš Vorel natáčí Cestu domů (zdroj: ČT24)

Režisér Tomáš Vorel pokračuje ve svých „Cestách“. Po Cestě z města a Cestě do lesa dotáčí v těchto dnech Cestu domů. Stejně jako předchozí dva snímky se i třetí příběh zabývá vztahem člověka k přírodě a venkovu.

V Cestě domů se opět objeví zemědělští starousedlíci Papošovi v podání Evy Holubové a Bolka Polívky. Starému Papošovi ale začínají ubývat síly. „Stárne, blbne, jak se nám to všem stává. Dobře se mi to hraje, protože jsem na tom podobně,“ přiznává v nadsázce Polívka. 

Hlavními hrdiny nového příběhu jsou ale Papošův syn, tedy revírník Ludva, a jeho žena Anyna, kteří žijí s dcerou na samotě v hájovně. „Potýká se s tím, jak se dá dneska žít uprostřed lesa a s takovým povoláním. Snaží se nějakým způsobem etablovat a přežít,“ říká o Ludvovi jeho herecký představitel Tomáš Vorel mladší. Jeho filmovou manželkou je Anna Kameníková. 

Ve filmu si zahrál i Vorel senior, napsal také opět scénář. Za výlučného autora se ale podle svých slov nepovažuje, podíl na něm mají prý i příběhy lidí z Plzeňska, kde našel lokality pro své „cestovní“ příběhy. Místní obyvatele i filmové postavy tak shodně trápí třeba pole s řepkou nebo přemnožení jeleni a problémy řeší chlapsky posíleni několika pivy.

Cesta z města (2000, režie: Tomáš Vorel st.)
Zdroj: ČT

Štábu už zbývá jen několik posledních natáčecích dnů, první klapka padla loni, filmaři chtěli ve snímku zachytit všechna čtyři roční období. Premiéroví diváci by Cestu domů měli v kinech zhlédnout nejpozději na podzim příštího roku – dvacet let od premiéry první Cesty z města, na niž se tehdy vydal Tomáš Hanák coby programátor Honza, který projde v přírodě detoxem od přetechnizované civilizace.