Ten žena a ta muž od toho Kohouta parodují socialismus i kapitalismus

Pavel Kohout znovu vydal román Ten žena a ta muž (zdroj: ČT24)

V novém vydání vychází humoristická kniha Ten žena a ta muž. Spisovatel Pavel Kohout ji psal v době normalizace, kdy jeho a další disidenty šikanovala státní moc. Román vychází s výraznými ilustracemi Pavla Růta.

Román o setkání křehkého a cudného muže se ztepilou a dominantní ženou napsal Kohout v sedmdesátých letech pro obveselení svých přátel, kteří měli v Československu zakázáno publikovat. „Zakázal jsem ale jeho uveřejnění v západních nakladatelstvích, protože jsem si spočítal, že by těžko kdo pochopil, že si Češi i v téhle hrozné situaci mohou pomáhat humorem,“ předpokládal. 

Sám Kohout prošel bouřlivou ideovou proměnou. V mládí byl zapáleným komunistou, na prahu čtyřicítky se přidal k reformátorům, kteří podporovali socialismus s vlídnou tváří, a po zlomu v roce 1968 se stal spoluautorem Charty 77, disidentem a nakonec emigrantem z donucení. O všech svých politických vzestupech a pádech hovořil vždy otevřeně.

Mimo jiné ve svých neustále aktualizovaných knižních pamětech, které loni vyšly opět v rozšířené verzi. Proměnou prošel i román Ten žena a ta muž. Původní příběh o protikladných milencích za socialismu doplnil spisovatel po revoluci v roce 1989 o pohled na nové společenské uspořádání. 

„Zatímco první román byl parodií na život v takzvaně reálném socialismu, ten druhý byl parodií na divoký kapitalismus, jaký nám sem přinesl dárkem Václav Klaus,“ upřesnil Kohout. 

Kniha vychází s expresivními ilustracemi Pavla Růta, které pomocí výrazných šipek přímo odkazují ke konkrétním pasážím. „Je v něm satirický osten a vlivem politické situace se neustále aktualizuje,“ podotýká výtvarník ke Kohoutovu textu. 

V anotaci Kohout uvádí, že knihu dopsal v době, kdy Češi hrdě předvádějí, že jsou schopni zůstat rozvojovou zemí i po pádu komunismu. V osobním rozhovoru ale mluví o dnešku jako nejkrásnějším období svého života. V červenci oslaví jednadevadesáté narozeniny.