Glosa z Cannes: Jarmusche straší Trump a Delona ženy

Mrtví neumírají a stejně tak žánr zombie filmů, jak ukázal nový film amerického režiséra Jima Jarmusche s tímto názvem (The Dead Don't Die). V úterý zahájil 72. mezinárodní filmový festival v Cannes. Na úvod přehlídky se kromě zombie a související kritiky Trumpa mluvilo také o očekávaném filmu o Eltonu Johnovi a čestné ceně pro herce Alaina Delona, který podle některých zrovna čest svému jménu nedělá.

Jarmuschově filmu předcházela noticka, že je silně protitrumpovský, protože od Jarmusche se prý nedá čekat spokojenost se současným děním v Americe. To diváka sice napadne v momentu, kdy jedna z postav filmu nosí červenou kšiltovku s rasistickým nápisem, ovšem na první pohled v něm žádné prvoplánové politické proklamace a narážky nejsou. Že se film vymezuje proti Trumpově Americe a kolektivní apatii, se nese spíše v podtextu. Proto také jedna z hlavních postav filmu neustále opakuje hlášku, že tohle špatně skončí.

Ocitneme se v ospalém, typickém americkém městečku s necelou tisícovkou obyvatel, kde se začnou dít záhadné věci. Trojice policistů vytvořená Billem Murrayem, Adamem Driverem a Chloë Sevignyovou přijíždí k divným vraždám a brzy přijde na to, že za nimi stojí zombie. Nemrtví přitom reprezentují všechno od globálního oteplování po extremistické skupiny.

Žánrově se film označuje jako hororová komedie, ale divák se ani nebojí, ani moc nesměje. S cílem, aby diváka strašil, evidentně nebyl snímek natáčený. Ale ani milovníci parodií nemusí být uspokojeni, hra s žánrem to také není.

Životopisná fantasy o Eltonu Johnovi

Mezi filmy, o nichž se hned v úvodu festivalu mluví, patří také americký Rocketman  režiséra Dextera Fletchera. Dlouho čekávaný snímek vypráví o vzestupu kariéry zpěváka Eltona Johna. Cesta na vrchol je doprovázena pracovními a milostnými vztahy mezi zpěvákem a jeho dvorním textařem Bernie Taupinem a manažerem Johnem Reidem. Ale také alkoholem a drogami.

Výsledkem nemá být tradiční životopisný film, ale jakási kombinace netradičního muzikálu a fantasy, jak to prý ostatně chtěl i sám Elton John. V Cannes má film nazvaný podle Johnova hitu z roku 1972 světovou premiéru ve čtvrtek 16. května a promítá se v hlavním programu mimosoutěžně. V Česku do kin vstupuje 30. května.

(Nevhodné) chování k ženám

Ještě před zahájením bez pozornosti nezůstalo ani festivalové rozhodnutí udělit čestnou Zlatou palmu herci Alainu Delonovi. Některé skupiny se ozvaly údajně kvůli jeho nevhodnému chování k ženám a přízni s nacionalistickou pravicovou stranou. Festival se ohradil, že oceňuje Delona jako herce a výrazného filmaře, který má za sebou snímky jako Gepard nebo Samuraj.

Alain Delon ve filmu Samuraj (1967)
Zdroj: ČT

Sleduje se také, jak festival dodržuje rovnoprávnost pohlaví poté, co loni podepsal dohodu o stejném zastoupení žen a mužů. „Podepsaná dohoda po nás ani nechce, aby najednou bylo v programu padesát procent režisérek. To je nemožné. Ale stejný podíl pohlaví máme v porotách a ve výběrových komisích,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Thierry Frémaux.

O tom, jaký film bude na konci příštího týdne posouvat hranice filmového umění i průmyslu, tudíž rozhodne hlavní porota složená ze čtyř žen a čtyř mužů. Jejich předsedou je mexický režisér Alejandro González Iñárritu.