Výtvarníci Kateřina Čápová a Tomáš Tichý vystavují své soukromí

Výstava V soukromí Kateřiny Čápové a Tomáše Tichého (zdroj: ČT24)

Malíři Kateřina Čápová a Tomáš Tichý představují veřejnosti své soukromí. „V soukromí“ je totiž název jejich společné výstavy olejomaleb v galerii pražského prostoru Kampus Hybernská.

Pro každého z nich znamená soukromí něco jiného. Oba ale pro jeho vyjádření zvolili stejný prostředek – olejové barvy a plátno. Soukromím Kateřiny Čápové jsou především konkrétní předměty, k nimž má citovou vazbu. „Věci, které mám i několik let doma v šuplíku, třeba kamínky, které jsem sbírala, když jsem byla malá. Věci, které jsem našla na bleším trhu,“ popisuje malířka, co na svých obrazech zachytila. 

Mezi dvěma desítkami vystavených pláten jsou i obrazy stínů, které pravidelně vídá ve svém ateliéru. Pro ztvárnění těchto svých soukromností používá mnoho odstínů pouze jedné barvy. „Předmět, který mě zajímá, zůstane, ale barevností se ho snažím nějakým způsobem posunout,“ vysvětluje.

Intimní obrazy Tomáše a Kateřiny nevypovídají jen o nich, ale i obecně. Vrací se zaznamenávání věcí z nejbližšího soukromí.
Petr Pokorný
kurátor

Soukromím Tomáše Tichého jsou konkrétní místa a osoby. Přenáší je na rozměrná plátna. Vystavených třináct obrazů namaloval v průběhu loňského roku. „Hodně používám místa, která potkávám. I když nemusí úplně souviset s tím, co chci vyjádřit, vezmu si z nich určitou atmosféru a pak často používám svoje blízké jako figurální stafáž, jak je vidět třeba u obrazů s kojící madonou,“ objasňuje výtvarník.   

Soukromí poodhaluje i „šmírovacím momentem“ z cizího balkonu. „Balkony jsou pro mě metaforou rozhraní soukromého a veřejného prostoru a tenze mezi nimi, zvláště dnes, kdy nevíme, kde hranice jsou, především ve virtuálním prostoru,“ dodává Tichý.  

Do soukromí Kateřiny Čápové a Tomáše Tichého může nahlédnout v Kampusu Hybernská kdokoli až do 16. května.