Janáčkovi by dnes bylo 160 let. V Brně by mohli slavit lépe

Brno/Hukvaldy - Významný skladatel, významné výročí a rozpačitá propagace, tak vypadají oslavy 160. narozenin hudebníka Leoše Janáčka v Brně. Zatímco v rodných Hukvaldech mu k dnešnímu výročí uspořádali festival, Brno plánuje oslavy až na listopad. Do té doby se moravská metropole k odkazu slavného skladatele, který pro město hodně vykonal, příliš nehlásí.

„Janáček v Brně vytvořil základy české kultury v době, kdy šlo o německé město. Česká menšina se do té doby zmohla jen na skromné besedy a on se během pár let stal výraznou osobností, která pozvedla českou kulturu,“ připomenul význam skladatele muzikolog a odborník na Leoše Janáčka Jiří Zahrádka.

Navzdory tomu, že Janáček investoval mnoho času do rozvoje brněnské kultury, město samotné příliš nezkouší potenciál jeho jména využít. „Oslavy nejsou takové, jak bychom si představovali. Bylo by dobré, kdybychom si na náměstí Svobody mohli poslechnout třeba nějakou Janáčkovu operu. Ale holt jsou prázdniny,“ podotkl Zahrádka. Turistické informační centrum nenabízí téměř žádné propagační předměty se skladatelovým jménem a na stránkách města není ani reklamní poutač.

Brno si dnešní výročí připomíná komentovanou prohlídkou po stopách Leoše Janáčka a speciální edicí skleněných kuliček s jeho podpisem, které každou celou hodinu vypadnou z brněnského orloje. Zdarma ke stažení je aplikace Janáček a Brno, která kombinuje multimediální knížku s hudebními ukázkami jeho děl.

„Jde o to, že nemáme ještě celkovou grafiku, tzv. brand pro Janáčka není dotvořený, pracuje se na něm, takže při 165. narozeninách už stoprocentně bude,“ bránila se ředitelka Turistického informačního centra Brno Petra Kačírková, proč v ulicích města chybí plakáty propagující dnešní výročí. A to navzdory tomu, že letošní rok přejmenovalo Brno na Rok Janáčka.

Skladatel a Brno

Hudebník, dirigent a skladatel Leoš Janáček se narodil 3. července 1854 v Hukvaldech. Jeho život byl ale spojený s jižní Moravou, v Brně totiž studoval nejprve klášterní školu, později gymnázium. Po studiu varhanické školy v Praze, Vídni a Lipsku se do Brna vrátil, aby zde roku 1881 založil varhanickou školu, později i Konzervatoř Brno. Janáček byl prvním čestným doktorem Masarykovy univerzity.

Janáček se zapojoval do národního hnutí a boje za moravskou univerzitu. Působil například také jako sbormistr Filharmonického spolku Beseda brněnská. Letošní bienále festivalu Janáček Brno připravilo kromě oblíbených hudebních děl Leoše Janáčka i mezinárodní hudební konferenci.

Jak si Brno připomíná slavného skladatele? (zdroj: ČT24)

Zatímco na letišti najdou turisté letáčky o vile Tugendhat nebo brněnském podzemí, o Janáčkovi ani slovo. Když si loni v Bayreuthu připomínali 200 let od narození skladatele Richarda Wagnera, objevoval se jeho portrét nebo notový zápis i na deštnících. Janáček se důstojných oslav v Brně dočká pravděpodobně až na podzim, kdy se koná hudební festival Janáček Brno.

Hukvaldy, Luhačovice i Ostrava se hlásí

Janáčkovo rodiště a jeho významný inspirační zdroj Hukvaldy oživuje vzpomínky v malebné vesnici i celém širokém okolí. Právě dnes tam začíná hudební festival Janáčkovy Hukvaldy, který se koná už po jednadvacáté. Zájemci si mohou prohlédnout také umělcův rodný dům nebo navštívit památník umístěný v domě, ve kterém odpočíval a tvořil. Z tamního kraje a lašského nářečí vychází Janáčkova specifická melodika, která spolu se slováckým folklórem zásadně obohatila jeho vrcholnou tvorbu. Na Hukvaldy se vracel do konce života. Při své poslední procházece v létě 1928 se tam nachladil a o několik dnů později v ostravské nemocnici zemřel.

Pomník lišky Bystroušky v Hukvaldech
Zdroj: Petr Vlček/ČTK

Ostrava se k Janáčkovu odkazu hlásí, i když na dnešní jubilejní den nic speciálního nepřipravila. Ve městě však jeho hudba zní pravidelně. Mezinárodní festival Janáčkův máj bude mít příští rok 40. výročí. Po Janáčkovi je pojmenovaná ostravská konzervatoř i tamní filharmonie. Jeho hudba je na reportoáru filharmoniků samozřejmostí. Šéfové opery Národního divadla moravskoslezského uvádějí Janáčka systematicky - po prázdninách chystají premiéru opery Výlety páně Broučka, předtím nastudovali Její Pastorkyňu, Káťu Kabanovou i Janáčkovu první operu Šárka. Pokud někdo do Ostravy přiletí, potká se s Janáčkem hned na letišti. Od roku 2006 nese jeho jméno.

Janáčkem se chlubí také Luhačovice, kam skladatel začal pravidelně jezdit po svých šedesátinách. Léčil se tam, tvořil a poznal některé múzy svého života. Od roku 1992 se v lázních pravidelně koná hudební festival Janáček a Luhačovice, který začíná 14. července. Otevřena už je také výstava, která mapuje Janáčkovy luhačovické pobyty.