Cesta do pravěku se vrací do kin. Mistrovské dílo Karla Zemana se představí v nové podobě

Baron Prášil, Vynález zkázy a nyní také Cesta do pravěku. Mimořádné filmy proslulého tvůrce Karla Zemana dostaly novou šanci vrátit se na velké plátno díky projektu Čistíme svět fantazie, na kterém se podílely Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana a Česká televize. Cesta do pravěku, kterou většina diváků zná z vybledlých kopií, bude v nových barvách uvedena do kin 25. dubna.

Samo digitální restaurování dobrodružného filmu z roku 1955 bylo dobrodružné. Zatímco u snímků Baron Prášil a Vynález zkázy se originály našly v Národním filmovém archivu, v případě Cesty do pravěku originální negativ nejprve k dispozici nebyl.

„Když jsme před dvěma lety začali film restaurovat, tak v seznamu materiálů originální negativ chyběl. Restaurování jsme proto začali po dvou liniích. Zaprvé jsme začali originál hledat. Hledali jsme v Čechách i v zahraničí, všude možně,“ říká Ivo Marák, odborník na restaurování filmů a technologický ředitel studia UPP, který na celý proces dohlížel.

Porovnejte vybledlou kopii a restaurovanou verzi:

„Druhá linie byla ta, že jsme začali restaurovat z materiálu, který jsme měli k dispozici,“ popisuje Marák. „Jenže po roce práce se najednou originální negativ skutečně objevil. Čili jsme se museli vrátit na začátek a začít pracovat s výchozím materiálem.“

Originální negativ byl nalezen v Národním filmovém archivu, jeho přesné osudy se ale nepodařilo zmapovat. Ne celý původní negativ byl ale použitelný, některé části byly zasaženy plísní, v takovém případě restaurátorům posloužily kopie.

Mistr filmové iluze

Cesta do pravěku bude v nových barvách uvedena do kin 25. dubna. Kmotrem digitálně restaurované verze se stal britský režisér a animátor John Stevenson, režisér populárního animovaného filmu Kung Fu Panda, který o Karlu Zemanovi mluví jako o svém inspiračním zdroji.

Karel Zeman býval nikoli náhodou nazýván kouzelníkem filmového plátna a proslavil se řadou snímků, v nichž dobrodružství spojoval s fantastickými motivy. Ve svém prvním filmu Cesta do pravěku vypráví o skupince čtyř chlapců, kteří absolvují výpravu proti proudu času a setkávají se s dávno vyhynulými zvířaty.

Zeman na svou dobu velmi věrohodně oživil pravěké dinosaury, ještěry, mamuty, ptáky a jiné prapodivné tvory. Film vznikal pod dohledem odborníků a poměrně věrně odráží úroveň tehdejších paleontologických znalostí. Díky tomu neposkytuje jenom nápaditou zábavu, ale může sloužit jako inspirativní pozvánka ke studiu prehistorie.

Filmové triky Cesty do pravěku vešly do dějin a dnes patří k základní abecedě tvorby filmových iluzí. Karel Zeman používal filmové techniky, které se v kinematografii používají od jejího počátku, ale kombinoval je tak, jako nikdo jiný, připomíná Stevenson.

Osobní vztah k materiálu měli i restaurátoři. „Jako kluk, který na Karlovi Zemanovi vyrostl, mám k tomu opravdu osobní vztah a těšil jsem se na to jako malý kluk. Byla to spíš odměna než práce,“ říká Ivo Marák.

Políček je přes sto tisíc a každé políčko jsme si prohlídli desetkrát nebo vícekrát, abychom zjistili, co je třeba odstranit nebo restaurovat.
Ivo Marák
odborník na restaurování filmů

Stát na digitální restaurování tří snímků slavného českého filmového tvůrce přispěl přibližně dvěma miliony korun, největší položkou dala Nadace české bijáky, která do projektu vložila asi 3,2 milionu korun, informoval producent a spoluzakladatel Muzea Karla Zemana Ondřej Beránek. Současně uvedl, že by byl rád, kdyby restaurování Zemanových filmů mohlo pokračovat. Peníze by mohla přinést crowdfundingová sbírka.

Projekt Čistíme svět fantazie je společným počinem Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize ve spolupráci s Universal Production Partners (UPP). V minulých letech v něm novou tvář získaly zmíněné filmy Baron Prášil a Vynález zkázy. „Mým osobním snem je restaurovat ještě Ukradenou vzducholoď,“ uvedl Beránek.