Filmová upoutávka týdne: Brie Larsonová si otevírá obchod s jednorožci

Herečka Brie Larsonová v současné době zažívá velkou slávu díky roli komiksové superhrdinky Captain Marvel, ale nebrání jí to předvést i něco jiného. Zrežírovala totiž také svůj debutový snímek, který magickým způsobem vypovídá o těžkostech spojených s dospělostí.

Larsonová má v současnosti nakročeno ke statusu velké herecké hvězdy. Snímek Captain Marvel, v němž ztvárnila titulní postavu, je zatím největším filmovým hitem letošního roku – má už blízko k překročení hranice miliardy dolarů v celosvětových tržbách. Za měsíc sice vůdčí pozici v žebříčku s největší pravděpodobností přebere další komiksový snímek Avengers: Endgame, Larsonové to ale až tak vadit nemusí, protože v něm také hraje.

Cesta k hollywoodským velkofilmům ale pro ni nebyla krátká. První drobné role v celovečerní produkci získala už v dětství na přelomu tisíciletí, první větší příležitostí byl rodinný snímek Soví houkání uvedený v roce 2006, kde si zahrála s Lukem Wilsonem a Loganem Lermanem. Následovala mimo jiné vedlejší role v inovativní komiksové adaptaci Scott Pilgrim proti zbytku světa od Edgara Wrighta a v novodobé verzi 21 Jump Street s Jonahem Hillem a Channingem Tatumem nebo hlavní role ve chváleném dramatu Short Term 12, v němž ztvárnila vychovatelku v zařízení pro mladé lidi v tísni.

Opravdu velká chvíle ale přišla až v roce 2015 díky snímku Room, který zachycoval příběh dívky, která byla v mládí unesena a po několika letech, kdy byla držena v malém pokoji a zneužívána, se vypořádává s životem na svobodě. Ztvárnění ústřední role jí vyneslo ocenění na Zlatých glóbech i Oscarech.

Do světa velkých filmů

Následně její kariéra akcelerovala. V roce 2017 byl jejím prvním velkofilmem Kong: Ostrov lebek, který nabídl nový pohled na klasickou filmovou ikonu opičího King Konga. Na place se sešla i se Samuelem L. Jacksonem, což nebylo naposledy. Právě s ním vytvořila ústřední dvojici v letošním Captain Marvel. A ani to není poslední případ, objevuje se i ve filmu Unicorn Store (Obchod s jednorožci), který je režijním debutem Larsonové.

V něm Larsonová jako režisérka sleduje postavu Kit, kterou si i zahrála a která právě neslavně skončila na umělecké škole. Vrací se zpátky k rodičům a bere kancelářskou práci. Kreativita ustupuje tváří v tvář realitě dospělosti. Ovšem jednoho dne obdrží dopis od jakéhosi prodejce s pozvánkou do jeho „obchodu“, zvláštního místa, kde člověk koupí právě to, co potřebuje. Kit si tak může splnit i dětský sen: jednorožce. A když mu začne připravovat stáj, její okolí tápe, co se to s ní děje.

I když Larsonová předtím žádné natáčení celovečerního filmu nevedla, není v tomhle oboru úplně nováčkem. Před několika lety se podílela na tvorbě dvou krátkometrážních snímků, přičemž The Arm ocenili na festivalu Sundance a Weighting zase mělo úspěch na přehlídce SXSW. Její režijní novinku už měli možnost vidět první lidé v roce 2017 na festivalu v Torontu, dalším divákům se ale prostřednictvím Netflixu představí až letos v dubnu.