Česko má nové Rytíře a Dámy kultury. Mezi oceněnými je i Karel Kryl

Události: Karel Kryl rytířem kultury (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury ve spolupráci s Mezinárodním projektem proti totalitě – Mene Tekel v neděli ocenilo Rytíře a Dámy české kultury. Mezi laureáty jsou letos třeba dirigent Libor Pešek nebo spisovatelka a pamětnice holocaustu Erika Bezdíčková. In memoriam cenu dostal písničkář Karel Kryl.

Slavná píseň Karla Kryla – Bratříčku, zavírej vrátka – se stala protestsongem proti srpnové okupaci. Písničkář, který byl v době, kdy vojska Varšavské smlouvy obsazovala Československo, na chalupě, skladbu napsal hned 22. sprna 1968. 

Právě Kryl,  který období normalizace strávil v německém exilu, se letos in memoriam stal jedním z nově jmenovaných Rytířů české kultury. „Já osobně si na Karlu Krylovi cením i toho, že on nikdy neustoupil ze svých zásad vysoké morálky,“ uvedl ředitel Mezinárodního projektu proti totalitě Mene Tekel Jan Řeřicha. 

 Od nečekaného úmrtí Karla Kryla v březnu uplyne pětadvacet let. S písničkářem, který si vždycky stál pevně za svými názory, se přišlo rozloučit na čtyři tisíce lidí. Účast politické reprezentace byla ale minimální. 

Prestižní ocenění se letos udělovalo už popáté

Tituly Dáma, Rytíř a Mecenáš české kultury se rozdávaly už pátým rokem. Prestižní ocenění, které uděluje Mene Tekel ve spolupráci s ministerstvem kultury, jsou určené pro významné osobnosti, které nikdy nezradily nejvyšší mravní zásady. 

Letos byl Rytířem české kultury jmenován spisovatel František Šedivý, dirigent Libor Pešek a dramatik Karol Sidon. In memoriam ocenění kromě Kryla získal také historik Zdeněk Kalista a scénograf Bedřich Barták. 

Titul Dáma české kultury obdržela spisovatelka a pamětnice holocaustu Erika Bezdíčková a spisovatelka Helena Havlíčková. In memoriam Mene Tekel ocenil výtvarnice Květu a Jitku Válovy. Jako poděkování za mnohaletou podporu projektů v oblasti kulturní i sociální ještě získali cenu Mecenáš české kultury Ladislav Vitoul a Pavel Feireisl.

Ceny se předávaly v předvečer zahájení festivalu Mene Tekel, který každoročně v době výročí komunistického puče z roku 1948 připomíná historické mezníky Česka i dalších evropských států a přináší svědectví o protiprávnosti totalitních režimů.

Hlavní program letošního třináctého ročníku potrvá od 25. února do 3. března. Jeho součástí jsou například pietní akty, výstavy, promítání nebo divadelní představení.