Jedna za všechny. Film pro ženy, které nenávidí muže

Ta mu dala, ta mu dala a ta mu taky dala – a na ostatní se už nedostalo, protože se všechny holky, co si připadaly jako jedna společná vagína, spojily, aby mu zatnuly tipec. Feministický instrukčák o tom, jak vykostit bytostného obšourníka, který dojel na účelovou tezi, že monogamie není úplně normální (která, přiznejme si, má něco do sebe). Tváří se to jako komedie, ale ve skutečnosti je to nelítostná likvidační akce…

Muži jsou prasáci, ženy andělé

Jestliže bych měl najít na téhle účelové legraci ze zpruzeného života zhrzených žen něco zásadně pozitivního (a ne, že by se mi do takového hledání dvakrát chtělo), pak je to fakt, že se v tomhle spektáklu hraje vlastně na férovku, karty jsou jasně rozdány a vy od začátku víte, kdo je kdo. Chlapi jsou hajzlové, podvodníci, všiváci, lháři a konzumní zasouvači, kteří jsou poháněni výhradně nízkými pudy a zbytnělým chtíčem. Jsou to odpudivé, nezřídka špatně oholené erektivní bytosti, permanentně se zalykající hypertrofickým libidem, které je třeba trestat a nikoli litovat, protože si za to můžou sami. Sotva takový chlípník dokončí jeden koitus, už vilně leze v ponožkách (aby se nezdržoval) do další postele, aby dovedl další ženu k orgasmu, a učinil ji tak nešťastnou, protože s pravděpodobností hraničící s jistotou nebude jediná, které tohle (!) udělal. Děsné, nechutné a odpuzující, že?

Jedna za všechny / Cameron Diazová, Nikolaj Coster-Waldau
Zdroj: ČT24/CinemArt

Zatímco ženy jsou elegantní, krásné, svůdné, vzorné a milující. Jsou to emotivní, a tudíž snadno zranitelní tvorové, kteří se (až na to, že mají pohlaví) podobají andělům a pravidelně se jim stává, že ve chvíli, kdy jsou přesvědčeny, že narazily na lásku, srazily se ve skutečnosti jen s dalším prasákem. To už je jejich krušný osud v tomhle rozděleném mužském a ženském světě. Navzdory tomu (většinou) voní, nosí modely od Prady, Ralpha Laurena nebo Berardiho, jsou upravené (pakliže k nim ráno nedopatřením nevlezete do koupelny) a pravidelně si udržují svá křovíčka (alespoň to v tomhle filmu tvrdí Cameron Diazová, i když se jí na to nikdo neptal). Jejich bezbrannost a křehkost jsou ovšem pouze zdánlivé, protože když se fakt naštvou, umí se semknout a změnit v predátory, kteří dokážou vyděšeného vošousta odlovit, do jeho upoceného mrouskání hodit vidle a dokázat tak, že se nemíní courat jako nějaké zneužité blbky někde na konci sexuálního potravinového řetězce. Správné, spravedlivé a následováníhodné, že ano?

Všechny na jednoho

Vlastně je to tak, že muži si drží své stádo lízátek a manželku jen do té osudové chvíle, kdy se dotyčné domluví, že si nenechají vysouložit mozek z hlavy a vytvoří likvidačního komando, které ho zadupe do země. A právě to se tady stalo! Jedna za všechny tak není komedie romantická, ale ranařská a výchovná, v níž se ilustrativně ukáže, že nadsamec Mark King (tohle jméno mazaná a tématem evidentně zaujatá scenáristka Melissa Stacková nepochybně nezvolila náhodou) žádný king ve skutečnosti není, a feministky si na jeho „hrobě“ zatančí vítězný tanec nebo možná spíše zapálí vítězný doutník.

A celé je to o tom, že si to Mark (Nikolaj Coster-Waldau) střídavě rozdává s elegantní newyorskou právničkou Carly (Cameron Diazová), blondýnkou Amber (Kate Uptonová), která by měla mít na bílé plavky od Malii Millsové zbrojní pas, a když na ni přijde řada, i s manželkou Kate (Leslie Mannová), jež se navíc stará o jeho košile a výstavní dům v Connecticutu. Prostě takový obvyklý obrázek z našeho nedokonalého života. A to je špatně, pročež se tyhle tři, bekované zezadu ještě pro jistotu extravagantní sekretářkou Carly Lidií (Nicki Minajová) rozhodnou, že se z nich stanou kamarádky a tohle řádění mu zatrhnou. Jak si řekly, tak udělaly – a to je vlastně všechno.

Standardní jako misionářská poloha

Scénář je docela blbý, nenápaditý a místy i nudný odlitek již mnohokrát semletého (viz např. Klub odložených žen nebo Ďáblice), zápletka standardní jako misionářská poloha, dialogy užvatlané a akce (v nichž hraje prim projímadlo, depilátor a ženské hormony) primitivně prvoplánovité. Vše je očividně podřízeno tomu, aby došlo k efektivní stimulaci dámské cílovky, která má konečně na co jít do kina, a pravděpodobně také půjde a bude se bavit, protože něco takového už nějakou dobu potřebovala.

Režisér (a syn slavného otce) Nick Cassavetes (Zápisník jedné lásky) odvedl rutinní práci bez výraznějších nápadů, vůně a zápachu. Svůj herecký tým „uklidil“ do základních, schematických a nijak dál se zvlášť vyvíjejících figurek, představujících nic netušící pipinu manželku, která odhodí okovy a vymaní se z vlivu smilníka, jemuž bezmezně věřila (Leslie Mannová v téhle roli odvádí asi nejplnokrevnější a nejautentičtější výkon ze všech zúčastněných), emancipovanou právničku, která má bobky, že si vrzla se ženatým (vystajlovaná Cameron Diazová, která zavelí k pomstě), a naivní blondýnu, hledající někoho, kdo jiskření přemění v záři (rozhodně nikoli podměrečná, a tudíž filmově perspektivní Kate Uptonová, která toho sice zatím moc neuhraje, ale stejně ji, díky jejím parametrům, nepřehlédnete).

Proti téhle dominantní dámské přesilovce, signalizující, že na paralyzování jednoho virilního chlapa se musí spojit tři ženské, stojí osamocený macho Mark King, v podání o svoji důstojnost lopotně bojujícího, charismatického dánského testosterona Nikolaje Coster-Waldaua (Lovci hlav, Hra o trůny). A právě na něho dámy pořádají hon. Každou z nich v jistou chvíli miloval (což předvádí hodně věrohodně), pročež teď dostane zaslouženě přes držku. Bez ohledu na to, že si to zřejmě zaslouží, jsem přesvědčen, že se sem tam najde i někdo, kdo mu bude tiše přát, aby to alespoň nějak důstojně ustál. Zbývající okrajové pánské party mají charakter servilních přicmrndávačů, ať už je to Carlyn bohémský táta Frank alias Don Johnson (jenž se připojuje ke štvanici, přestože balí holky, kde se dá) nebo dobrácký ňouma Phil (Taylor Kinney), který na to nechce hned vlítnout, čímž se vydělí z davu chlípníků a okouzlí zřejmě již ze všeho trochu zpitomělou Carly.

Zkrátka:

Jakkoli z uvedeného vyplývá, že jsem nebyl touhle dámskou jízdou zcela unešen a pohlcen, musím jí přiznat slušnou odpočinkovou atmosféru a relaxační šarm. Jen kdyby to všechno nebylo tak zaťaté, účelové, černobílé a schematické a alespoň maličko to přiznávalo, že v posteli přece vždycky skotačí (minimálně) dva, takže házet to jen na jednoho vážně není fair.

THE OTHER WOMAN / JEDNA ZA VŠECHNY. USA 2014, 109 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Nick Cassavetes. Scénář: Melissa Stacková. Kamera: Robert Fraisse. Hudba: Aaron Zigman. Hrají: Cameron Diazová (Carly), Nikolaj Coster-Waldau (Mark King), Leslie Mannová (Kate), Kate Uptonová (Amber), Nicki Minajová (Lydie), Don Johnson (Frank), Taylor Kinney (Phil). V kinech od 1. května 2014.