Kalendář Baletu Národního divadla platí jen rok, pohyby tanečníků jsou ale nekonečné

Tanečníci Baletu Národního divadla fotili kalendář (zdroj: ČT24)

Nové fotografie zachycují tanečníky Baletu Národního divadla (ND) v interiérech zlaté kapličky a také Uměleckoprůmyslového muzea. Autorem lyrických snímků je demisólista baletu a zároveň fotograf Younsik Kim. Pořídil je pro nástěnný kalendář baletního souboru přední české scény na rok 2019.

Ve více než osmdesátičlenném souboru Baletu ND převažují Češi, které doplňují umělci z dalších čtrnácti zemí. Nejvíce se v aktuální sezoně sešlo Italů. „Měli jsme všichni stejného učitele. Když jsme poslední rok na škole dělali konkurzy a rozhodovali se, kam půjdeme, navrhli mi, ať to zkusím v Praze,“ popsal svou cestu Domenico di Cristo, který vystudoval baletní školu v milánské La Scale.

Jeho taneční kolegové v Národním pocházejí z Moldavska, Japonska, Francie, Švýcarska nebo Spojených států amerických. Autor fotografií pro nový kalendář Younsik Kim se narodil v Koreji. Budovy Národního divadla a Uměleckoprůmyslového muzea si pro focení prý vybral záměrně. „Chtěl jsem ve fotografiích zachovat svůj pocit inspirace tímto místem. Hlavní myšlenkou je pohyb tanečníků skrze prostor, jejich pohyby jsou nekonečné,“ vysvětlil. 

Kromě snímků, které si lze prohlédnout nejen v kalendáři, ale do konce roku každý víkend i v muzeu, spojuje obě historické budovy i jméno Josefa Schulze. Český architekt budovu první scény rekonstruoval po požáru v roce 1881, na přelomu století pak bylo podle jeho projektu postaveno Uměleckoprůmyslové muzeum.