Český Solženicyn neznámý. Tmu kolem Karla Pecky má prozářit Souhvězdí Gulag

Vychází souborné vydání díla Karla Pecky (zdroj: ČT24)

Souborně vychází dílo pozapomenutého prozaika a básníka Karla Pecky. Kniha s názvem Souhvězdí Gulag má připomenout tvorbu disidenta, který ve svých dílech čerpal většinou z vlastních zážitků z věznění v komunistických pracovních táborech.

V roce 1949 se Pecka pokusil překročit hranice do západního Německa. Za velezradu byl odsouzen k jedenácti letům vězení. Zkušenosti z lágrů se pak promítly v jeho literární tvorbě, v lecčems podobně jako v případě sovětského autora Alexandra Solženicyna. Ten za Souostroví Gulag získal v roce 1970 Nobelovu cenu za literaturu, kterou si však roky nesměl osobně převzít.

Právě s odkazem na ruského nobelistu pojmenoval Daniel Pagáč sbírku Peckových děl symbolicky Souhvězdí Gulag. „Karlovi Peckovi se říkalo český Solženicyn, ačkoliv je dnes neznámý. Souhvězdí mi dokonce přijde přesnější než souostroví, protože hvězda je symbolem komunistů,“ vysvětlil Pagáč.

Román Motáky nezvěstnému, povídková sbírka Na co umírají muži nebo básnický soubor Rekonstrukce jsou v knize doplněny úvahami vybraných osobností. „O Peckovi se ví, ale jenom naprosto okrajově. Podle mě patří k tomu nejmohutnějšímu, co v české literatuře vzniklo,“ podotkl psycholog Cyril Höschl.