V pražské Ville Pellé řádil známý sprejer. Michal Škapa postavil svůj Babylon

Události: Michal Škapa postavil svůj Babylon (zdroj: ČT24)

Výstava s názvem Babylon od českého umělce a grafika Michala Škapy ozdobila prostory všech tří podlaží i exteriér pražské Villy Pellé. Hvězda streetartu a graffiti známá také jako Tron zde představuje své airbrushové obrazy, grafiky i trojrozměrné realizace. K expozici, která potrvá do 27. ledna, vydá Škapa v prosinci také stejnojmennou monografii.

„Dosud největší monografickou Škapovu výstavu Babylon, která byla připravena u příležitosti Škapových čtyřicetin, uvozuje podtitul ,Všichni mladí budou svědky dne, kdy padne Babylon‘ vypůjčený z kultovního snímku Rockers natočeného právě roku 1978,“ říká za pořadatele Silvie Marková.

Škapa prostřednictvím vystavovaných děl reaguje na městské struktury, které v sobě pomocí metafor zachycují komplikovaný civilizační vývoj, a zároveň odkazuje k novodobým prorokům, kteří současný západní svět označují za nový Babylon určený k zániku.

Výstavě dominuje ta z umělecových poloh, v níž se zaměřuje na detailní skladebné kompozice, které zaznamenává pomocí koláže. „Na výstavě se symbolicky protnou rozmanité výrazové a tematické linie, racionální a intuitivní organizování prostoru, vizuální kódování, jazyk, písmo či různé jiné způsoby zápisu a formulace myšlenky,“ dodává Marková.

Michal Škapa
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Umělec vrství jazyk, významy a přichází s úplně novými formami. Titul výstavy odkazuje také k babylonské věži a příběhu o zmatení jazyků. „Vytvořil jsem si vlastní abecedu, kterou do svých děl zapisuji vzkazy. Je to ekvivalent latinské abecedy, ale každý písmeno jsem si přetvořil podle svého,“ říká sám Škapa.

Expozici doprovodí prvního prosince veřejná tvůrčí dílna Airbrush Party. V rámci výstavy se uskuteční také edukační programy pro školy i širokou veřejnost. V lednu poté budou moci návštěvníci absolvovat komentovanou prohlídku s autorem a kurátorem Radkem Wohlmuthem.

Silná generace

Michal Škapa vzešel ze silné streetartové generace takzvaných writerů poloviny devadesátých let a svoji minulost spojenou s graffiti dokázal zužitkovat v osobitém přístupu a stylu, který z urbanistického prostředí přenesl do galerijních prostorů a uměleckých sbírek.

S jeho tvorbou je možné se setkat také na knižních, časopiseckých i hudebních přebalech. Ve volné tvorbě se věnuje řadě formátů zahrnující nástěnné malby, akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice i site-specific instalace.

Umělec patří do okruhu autorů legendární pražské Trafačky, je zároveň zakladatelem sítotiskové dílny Analog!BROS a spolupracovníkem labelu BiggBoss. Účastnil se několika zásadních oborových prezentací včetně rozsáhlé mezinárodní přehlídky graffiti a streetartu Names z roku 2008. Českou republiku reprezentoval na EXPO 2010 v Šanghaji.

Vedle svých vrstevníků Jana Kalába nebo Pasty Onera je také Michal Škapa na prahu čtyřicítky uznávaným umělcem, jehož díla se prodávají v řádech stovek tisíc korun; ani na své poslední výstavě ale nezapomíná, že začínal na ulici jako sprejer s přezdívkou Tron.