V centru Prahy roste Národní filmové muzeum. Zvuk, střih a režie: návštěvníci

V centru Prahy roste Národní filmové muzeum (zdroj: ČT24)

Příběh kinematografie od pohyblivých obrázků po celovečerní hrané nebo animované snímky odvypráví Národní filmové muzeum (NaFilM). V centru Prahy poprvé otevře už v prosinci. Stálou expozici připravují studenti Katedry filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

„Nebudeme se věnovat slavným jménům, ale spíš principům filmu. Byly bychom rády, aby si tady návštěvník vyzkoušel, jak film vzniká. Budeme se věnovat zvuku, střihu, animaci. Tak, aby každý, kdo sem přijde, si mohl vytvořit svůj vlastní film a odnést si ho domů,“ popisuje koncept muzea spoluzakladatelka Adéla Mrázová.

Národní filmové muzeum nastálo obsadí dvě patra v suterénu domu Mozarteum v jedinečné historické budově architekta Jana Kotěry v Jungmannově ulici u Františkánské zahrady. Stále expozici v minulých letech předcházely dvě dočasné výstavy.

Do minulosti i budoucnosti filmu

Poprvé se projekt filmového muzea veřejně představil na pilotní výstavě Na film! v Museu Montanelli na Malé straně v roce 2015. Interaktivní výstava návštěvníkům ukázala nejen vybraná témata z dějin filmu, ale také možné kurátorské přístupy k vystavování filmového média. Druhou ze série byla výstava nazvaná V pohybu v Paláci Chicago na Národní třídě.

Jednotlivé místnosti pro expozice v Jungmannově ulici v současnosti stále upravují stavbaři. Naposledy se tam nacházela posilovna. Až budou všechny rozvody a příčky hotové, umístí iniciátorky do muzea rozmanité filmové přístroje. NaFilM přenese návštěvníky jak do minulosti, kde si budou moci zkusit složit promítačku a promítnout film postaru, tak i do budoucnosti díky virtuální realitě nebo hologramu. 

„Ideálními návštěvníky jsou rodiny s dětmi, ale také dospělí, kteří se nebojí si hrát. Zároveň budeme otevřeni i pro turisty a vůbec pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco o filmu a o tom, jak funguje,“ říká spoluzakladatelka a kurátorka Terezie Křížkovská.

Přispět může každý

Otevření filmového muzea v prostorech Mozartea vyžaduje náročnou rekonstrukci. Tvůrci se proto rozhodli vybrat zbývající peníze od veřejnosti, pro kterou chtějí nový kulturní prostor otevřít. Do budování muzea se tak může formou příspěvku na portálu Hithit zapojit každý.

V Národním filmovém muzeu mají kromě hlavní expozice vzniknout také dva malé kinosály, zvukové a ruchové studio, filmová střižna nebo prostory pro krátkodobé výstavy. První zájemci se s vývojem kinematografie budou moci seznámit ještě před letošními Vánocemi.