Česká filharmonie slaví výročí republiky v Londýně. Na koncert dorazí i premiér Babiš

Česká filharmonie slaví výročí republiky v Londýně (zdroj: ČT24)

Českou filharmonii čeká ve středu večer v Londýně slavnostní koncert na počest stého výročí založení Československa. Kromě českého premiéra Andreje Babiše (ANO) s manželkou se ho budou účastnit i zástupci britské vlády a královské rodiny. Na programu jsou skladby Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Poté filharmonie odletí na americké turné.

Česká filharmonie se v Londýně představí v sále Royal Academy of Music, jejíž studenti zahrají s filharmoniky první skladbu, předehru ke Smetanově Prodané nevěstě. „Je to velmi ušlechtilá a krásná koncertní síň s úžasnou akustikou,“ uvedl ke koncertu šéfdirigent filharmonie Semjon Byčkov.

Byčkov zároveň se studenty skladbu nazkoušel. „Samozřejmě jsem trošku nervózní. Je to velká odpovědnost hrát s takovým tělesem, jako je Česká filharmonie. Ještě pod taktovkou takového mistra, jako je pan Byčkov,“ říká studentka hry na housle z Royal Academy Elizabeth Jiřičková.

Koncert bude živě přenášet BBC

Dále budou na programu Dvořákova díla, konkrétně Violoncellový koncert h moll a Sedmá symfonie, kterou český skladatel ve světové premiéře dirigoval právě v Londýně v roce 1885. Koncert bude živě přenášet třetí program veřejnoprávní rozhlasové stanice BBC. K jeho lesku přidá i slavná violoncellistka Alisa Weilersteinová.

„Je to pro nás velká příležitost, že můžeme slavit sté výročí vaší skvělé země, a to v Royal Academy of Music, která je nejstarší hudební konzervatoří ve Velké Británii,“ těší se ředitel akademie Jonathan Freeman-Attwood.

I když jde o londýnský koncert ke stému výročí vzniku Československa, šéfdirigent České filharmonie říká, že bude myslet i na další kulatá výročí českých dějin. „V roce 1918 se Československo stalo svobodným, ale už v roce 1938 bylo prodáno v mnichovské dohodě. A 21. srpen 1968 nikdy nemizí z mé paměti,“ uvedl Semjon Byčkov.

Před koncertem pronese projev i britský ministr David Lidington. Za královskou rodinu se ho zúčastní vévodkyně z Gloucesteru Birgitte. Mezi hlavní hosty slavnostního večera patří také český premiér Andrej Babiš, který je s manželkou na návštěvě Velké Británie.

Z Londýna pak Česká filharmonie odletí přes oceán na americké turné. Už v pátek se díky péči Českého centra představí v New Yorku. V České národní budově, k jejíž koupi přispěl významným finančním obnosem Antonín Dvořák, bude zároveň vystaven rukopis jeho Violoncellového koncertu h moll, který při této příležitosti zapůjčilo Národní muzeum.