Celý problém brexitu je o jedné hranici, řekl Babiš před návštěvou Velké Británie

Babiš před odletem do Londýna: Celý problém brexitu je teď o jedné hranici (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) míří na návštěvu Velké Británie, kde poobědval se starostou londýnské finanční čtvrti City a čeká ho jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. S ní by měl mluvit mimo jiné o brexitu. Před odletem premiér uvedl, že celý problém brexitu je teď o jedné hranici. Večer má Babiš v plánu návštěvu koncertu České filharmonie u příležitosti oslav stého výročí založení republiky.

V Londýne šéf české vlády nejdříve zamířil do finanční čtvrti City na setkání s místním starostou Charlesem Bowmanem. Ten pro českého hosta pořádá pracovní oběd v Guildhall, historické budově radnice City. Babiš se v Británii setká také s českými občany, kteří žijí v Londýně. Ještě před jednáním s britskou premiérkou společně uctí památku Čechů a Slováků, kteří zemřeli v bitvě o Británii. Pak začne debata o brexitu. 

„Británie je pro české vývozce čtvrtým největším exportním trhem. Týká se to zvlášť českých automobilek. Babiš ale před odletem vzkázal, že nemůže vyjednávat za celou EU, a přiznal, že Česko chystá krizový scénář pro případ nedohody Velké Británie s Evropskou unií,“ upozornil zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

„Je jasné, že naše priorita je, aby naši lidi, kteří pracují ve Velké Británii, měli stejné podmínky jako doposud, a aby u nás byznys pokračoval ve stejném nebo ještě větším rozsahu. V této chvíli nejsou žádné obavy,“ prohlásil premiér.

Mayová není v jednoduché situaci, hodnotí Babiš

Podle Mayové je dohoda s Bruselem hotová z 95 procent. Stále však zbývá vyřešit otázku, jak zajistit, aby po odchodu Británie z osmadvacítky nevznikla mezi Severním Irskem a unijním Irskem hranice.

„Celý problém brexitu je jedna hranice, protože Irsko zůstává v Evropské unii a Velká Británie odchází. Jinak je vše domluveno. Paní premiérka (Mayová) není v jednoduché situaci, má menšinovou vládu jako my, takže uvidíme, jak to dopadne. Evropská rada nerozhodla o speciálním summitu, stanovisko Unie je jasné, (vyjednavač) Michel Barnier má naši důvěru,“ zdůraznil Babiš před odletem do Londýna.

Babiš se v zářijovém rozhovoru s BBC nechal slyšet, že by se mělo konat nové referendum o odchodu Británie z Evropské unie. To ale Mayová odmítá. „Respektuji fakt, že to říká přátelsky, protože je mu líto, že odcházíme. Tomu rozumím. On ale taky ví, stejně jako my, že tu nebude druhé referendum,“ podotkl předseda zahraničního výboru britského parlamentu, konzervativec Tom Tugendhat.

Babiš bude s Mayovou mluvit nejspíš také o obchodních příležitostech nebo bezpečnostních otázkách. „V Evropské unii se teď toho hodně odehrává ohledně kyberbezpečnosti. Co budeme dělat se zneužíváním chemických zbraní a taky jak my – jako Evropané – vedeme vztahy s Ruskem. Přirozeně to bude věc, o které se bude mluvit,“ míní britský velvyslanec v ČR Nick Archer.

Hudební večer

Večer navštíví Babiš koncert v Královské hudební konzervatoři. Koncert České filharmonie je vyvrcholením Českého týdne, kterým české velvyslanectví v Londýně připomíná 100. výročí vzniku Československa.

Česká filharmonie britskému obecenstvu představí díla dvou skladatelů – Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. „Je to pro nás velká příležitost, že můžeme slavit 100. výročí vaší skvělé země, a to v Královské hudební konzervatoři, která je nejstarší hudební konzervatoří ve Velké Británii. Je to pro nás nesmírná pocta,“ konstatoval ředitel Royal Academy of Music v Londýně Jonathan Freeman-Attwood.

  • - 14:00 oběd se starostou londýnského City Charlesem Bowmanem

    - 15:15 položení věnce u pomníku hrdinů z bitvy o Británii

    - 16:00 setkání s českými občany žijícími ve Spojeném království

    - 17:30 setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou

    - 18:30 komentář premiéra pro média

    - 20:30 koncert České filharmonie při příležitosti oslav 100. výročí založení Československa.
  • Zdroje: ČTK, Úřad vlády