Vyjednavač Barnier popřel dohodu o brexitu. O jejím dosažení předtím informovalo Politico

Hlavní vyjednavač Evropské unie o brexitu Michel Barnier potvrdil, že dohoda o podobě odchodu Británie z Evropské unie zatím neexistuje. Navzdory „intenzivnímu úsilí“ zbývá dořešit klíčová témata včetně režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, uvedl po jednání s britským ministrem pro brexit Dominicem Raabem. Server Politico.eu přitom nedlouho předtím tvrdil, že dohoda je na světě, a odvolával se na tři diplomatické zdroje.

Bruselskou schůzku později večer okomentovalo i britské ministerstvo pro brexit. Británie a Evropské unie učinily pokrok „v mnoha klíčových oblastech“, stále ale zůstává určitý počet „nevyřešených témat“, uvedla mluvčí ministerstva. „Británie je stále odhodlána dosáhnout pokroku během říjnové Evropské rady,“ dodala nicméně mluvčí s odkazem na summit, který se v Bruselu uskuteční příští týden.

V nejbližších dnech nebudou jednání zbytku Unie s Londýnem pokračovat. Kdy opět rozhovory začnou, není v tuto chvíli zřejmé. Důvodem jsou nadále nedořešené spory kolem celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, kde obě strany už řadu týdnů marně hledají společnou řeč.

Diplomaté se ovšem také, byť bez podrobností, dozvěděli, že britský ministr pro brexit Dominic Raab na narychlo svolané schůzce s Barnierem otevřel rovněž některá další témata, která se už pokládala za uzavřená. „Konání schůzky tak vlastně bylo více kontraproduktivní, než kdyby se setkání neuskutečnilo,“ poznamenal dobře informovaný zdroj. 

Raab jednal v Bruselu s hlavním unijním vyjednavačem o brexitu Michelem Barnierem. Ten údajně následně velvyslancům sdělil, že dohody zatím dosaženo nebylo. A na veřejnost se dostaly i informace, že se ruší pondělní schůzka takzvaných „šerpů“, tedy zástupců premiérů, kteří měli rovněž řešit brexit.

Dohoda na summitu zřejmě nebude

Krátká tak nakonec zřejmě bude středeční pracovní večeře premiérů a prezidentů sedmadvacítky. Původně měli právě tam šéfové států a vlád potvrdit svůj souhlas alespoň s náčrtem podoby „rozvodové smlouvy“ Británie a EU. Nyní si podle všeho pouze vyslechnou Barnierovu informaci o stavu jednání. Je možné, že lídři 27 zemí dají najevo připravenost k dalším jednáním.

Obě strany chtěly dohodu o vystoupení uzavřít v říjnu tak, aby byl do 29. března 2019, kdy Británie z EU odchází, čas na její ratifikaci na obou stranách kanálu La Manche. Nyní se to tedy nepodaří tento týden na summitu EU, je však možné svolání mimořádné vrcholné unijní schůzky v listopadu. 

Barnier přitom tento týden prohlásil, že dohoda o vystoupení Británie z evropského bloku je z 85 procent hotová a může být dokončena právě do středy 17. října, tedy ještě před unijním summitem.

Dodal, že stále ještě zbývá vyřešit palčivou otázku volné hranice mezi unijní Irskou republikou a Severním Irskem. EU podle Barniera dělá vše, aby kontroly zboží překračující severoirskou hranici byly co nejméně komplikované. Dít by se tak mohlo na trajektech, v přístavech či přímo v továrnách.