Zdeněk Piškula a Filip Březina hrají basket ve stínu totality. Zlatý podraz představuje upoutávku

Upoutávka na film Zlatý podraz (zdroj: ČT24)

První český film, ve kterém zásadní roli hraje basketbal a jeho československá reprezentace, představuje upoutávku. Ve filmu Radima Špačka hrají Filip Březina, Zdeněk Piškula, Jan Hartl nebo Ondřej Malý. Zlatý podraz, který vypráví příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky, vstoupí do kin už na konci října.

Zlatý podraz začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), se kterou se seznámí na poválečném mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě. Michelle je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem.

Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní také dva protikladní jedinci, trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý), vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona.

„Já jsem několik filmů o basketbalu viděl, ale je pravda, že většinou jsou americké. V Evropě se to moc nenosí. A vlastně mě to zaujalo i tím, že to není tak obvyklé téma. Ale basketbal není tak úplně téma filmu, tématem jsou i dějiny naší země, je tam i velká milostná zápletka,“ říká režisér filmu Radim Špaček, který natočil například drama Pouta.

Jednoho z hráčů týmu československých basketbalistů hraje Zdeněk Piškula. Podle jeho slov chodili herci už od srpna loňského roku trénovat s míčem. „My nemusíme umět hrát basket, my musíme vypadat, že ho umíme hrát,“ podotýká mladý herec. V dalších rolích se představí Jan Hartl, Alena Mihulová, Jiří Roskot nebo Josef Abrhám.

Zlatý podraz patří ke snímkům, které oslavují letošní sté výročí vzniku Československa. Do českých kin proto vstoupí 25. října 2018, jen několik dnů před státním svátkem.