Havlova amnestie z roku 1990 platí i pro česká kina. A znovu rozpoutá vzpouru v Leopoldově

Havlova amnestie z roku 1990 platí i pro česká kina (zdroj: ČT24)

Na Slovensku v těchto dnech vzniká snímek Amnestie, který se vrací do období sametové revoluce a hlavně k rozhodnutí tehdejšího prezidenta Václava Havla propustit z vězení většinu odsouzených. S premiérou se počítá symbolicky na sedmnáctého listopadu příštího roku.

Havlova amnestie z prvního ledna 1990 byla co do počtu propuštěných nejmasovější v poválečných dějinách země: věznice opustilo okolo 23 tisíc lidí. Nesnadné rozhodnutí prezident oznámil v prvním novoročním projevu. „V naší zemi je mnoho vězňů, kteří se sice vážně provinili a jsou za to potrestáni, kteří však museli projít pokleslou justicí,“ uvedl tehdy.

Dobu plnou zvratů, od cesty k sametové revoluci až po důsledky amnestie, líčí na osudech tří rodin nový film slovenského režiséra Jonáše Karáska. „Náš příběh je vyprávěn přes konkrétní lidi, to znamená, že je to velmi intimní, nesnaží se to nějakým způsobem celé obsáhnout,“ popisuje režisér.

Film vrcholí vzpourou v Leopoldově

Přesto se nevyhýbá ani velmi náročným scénám. Film vrcholí vzpourou ve slovenském Leopoldově. Stovky odsouzených v jedné z nejpřísnějších věznic v zemi odmítaly přijmout, že se jich amnestie netýká. Rebelii po dvou týdnech potlačily stovky policistů, vojáků a dozorců.

Vzpouru štáb v těchto dnech natáčí v areálu opuštěné chemické továrny v Bratislavě. Méně složité sekvence ale vznikly přímo v areálu věznice, která nedaleko Trnavy dodnes funguje.

Násilnosti ukázaly na slabá místa mladé demokracie. Pochybnosti o smyslu a dopadech amnestie se vynořují dodnes. „Ta doba byla velmi napjatá a velmi komplikovaná. Myslím si, že Havlovy amnestie nemohly být jiné, než byly,“ uvažuje spoluautor scénáře a producent Maroš Hečko. „Ta amnestie je kontroverzní věc. My se nesnažíme předat lidem názor, že takto to bylo, je to spíš zachycení toho období,“ doplňuje režisér.

Ve filmu si zahrají čeští i slovenští herci, například Marek Vašut v roli ministra vnitra, který před revolucí sám jako politický vězeň v Leopoldově seděl. „Vzpoura je vzpoura a já jsem ministr vnitra, takže nakonec prostě spustím akci,“ říká Vašut ke své postavě.

Snímek Amnestie vstoupí do kin v Česku i na Slovensku společně příští rok v listopadu, přesně v den třicátého výročí sametové revoluce.