„Freddie by s tím souhlasil.“ Česká kapela nahrála s Mercurym novou verzi staré písně

Česká kapela oprášila nahrávku s Freddiem Mercurym (zdroj: ČT24)

Po více než čtyřiceti letech vyšla pozapomenutá nahrávka s Freddiem Mercurym. Oprášit skladbu Man from Manhattan, která krátce po vydání skončila na černé listině, se podařilo Jiřímu Ševčíkovi, frontmanovi pardubického Pirate Swing Bandu.

Píseň Man from Manhattan složil a nazpíval v roce 1976 Eddie Howell, nahrál ji s kytaristou kapely Queen Brianem Mayem a Freddiem Mercurym coby doprovodným vokalistou. Brzy po vydání ale byla nahrávka stažena, přišlo totiž anonymní udání, že studiový baskytarista nemá pracovní povolení.

Znovu vydána už nebyla – až loni Jiřího Ševčíka, jehož kapela vytvořila swingové verze mnoha hitů nejen Mercuryho, napadlo dostat skladbu do povědomí v nových aranžích. Pro svůj záměr se mu podařilo získat souhlas původního autora Eddieho Howella a práce na nové verzi písně začaly už před rokem v legendárním londýnském studiu Abbey Road.

Zpět do noirových dob

Z původní nahrávky úprava zachovala Howellův a Mercuryho zpěv a kytaru Briana Maye. K nim pak Pirate Swing Band nahrál hudbu s britským symfonickým orchestrem. „Původní nahrávka je z roku 1976, nyní máme rok 2018. Rozdíly v nahrávacích technologiích byly zpočátku velmi patrné. Ale producent Mike Moran pak předvedl magii v praxi,“ doplnil Jiří Ševčík.

Podle Eddieho Howella vystihuje nové aranžmá písně Man from Manhattan její mafiánský příběh lépe než původní verze. „Freddieho verze byla rokenrolová se swingem, ale ta současná vystihuje období, do něhož je motiv písně zasazen, tedy padesátá léta. Myslím, že Freddie by s tím zcela souhlasil,“ nepochybuje Howell.

Celý projekt je charitativní. „Výtěžek z nosiče jde na nadaci pro boj s AIDS Mercury Phoenix Trust,“ potvrdil Jiří Ševčík.

Nahrávka vyšla v den nedožitých dvaasedmdesátých narozenin Freddieho Mercuryho 5. září. Slavnostně byla poprvé představena o následujícím víkendu při koncertě ve švýcarském Montreux, kde kapela Queen nahrála řadu alb a kde její frontman našel potřebný klid poté, co zjistil, že trpí AIDS. Českým fanouškům ji Pirate Swing Band zahraje během prosincových vystoupení v Pardubicích a Hradci Králové.