Songwriter Ed Sheeran si nechal nahlédnout do hlavy

Zpěvák Ed Sheeran v dokumentu (zdroj: ČT24)

Anglického zpěváka a textaře Eda Sheerana přibližuje dokument Songwriter. Muzikantův bratranec Murray Cummings ve snímku zaznamenal, jak vznikalo Sheeranovo zatím poslední album Divide.

Ed Sheeran zpíval od čtyř let v kostelním sboru, o jeho pěvecké kariéře ale kantoři příliš přesvědčeni nebyli. „Spousta učitelů nepochopila, kam směřuji, jen pan Hanley o mně nikdy nepochyboval,“ vzpomíná zpěvák v dokumentu. 

Posluchače se snažil nejprve zaujmout jako pouliční muzikant, dneska ho na YouTube sleduje více než 33 milionů odběratelů. V celovečerním dokumentu se Sheeranovi fanoušci dozvědí, jak jejich idol skládá písně. „Je úžasné být při tom. Sledovat, jak myšlenka putuje od svého zrození přes napsání textu, aby se nakonec stala písní, kterou pak lidé zpívají na koncertech spolu s ním,“ podotýká Cummings.

Do svého soukromí nechal Sheeran nahlédnout už před třemi lety, když ve videoklipu Photograph použil videa z rodinného archivu. Nový dokument začal vznikat před deseti lety, sleduje ale především vývoj posledního alba Divide.

„Tato deska je vrcholem mého skládání a veškerých mých muzikantských schopností,“ nepochybuje Sheeran. Singl z této nahrávky Shape Of You překonal na YouTue hranici 3,5 miliardy zhlédnutí. Ed Sheeran oslovuje i odbornou kritiku – získal pět ocenění Brit Awards a odnesl si čtyři Grammy. 

Dokument Songwriter už byl uveden na festivalech Berlinale a Tribeca, ostatní ho mohou vidět od konce srpna na internetu.