Natáčení slavného Žertu přerušila invaze. Josef Somr se po padesáti letech vrátil na místa činu

Josef Somr vzpomíná na natáčení Žertu (zdroj: ČT24)

Jeden z nejoceňovanějších filmů československé tvorby se opět vrátil do Uherského Hradiště. Přesně padesát let od natáčení Žertu si autentická místa znovu prošel představitel hlavního hrdiny Josef Somr. Film Jaromila Jireše podle prvního románu Milana Kundery hned po premiéře komunistický režim zakázal. Výstava nazvaná Žertu na stopě doprovází letošní Letní filmovou školu, která začala v pátek.

Fotografie z natáčení filmu Žert ozdobily ulice Uherského Hradiště. Snímky jsou umístěny pod širým nebem přímo na místech, kde se snímek natáčel. Spatřit je tak mohou lidé například ve Smetanových sadech či u Staré radnice. Výstavu fotografií Jana Kuděly otevřel v sobotu herec Josef Somr, který si ve filmu zahrál hlavní roli. 

„Vzpomínání na natáčení tohoto filmu je velmi těžké. Devadesát procent lidí z toho štábu už tady totiž není. Stál jsem teď u fotografie, na které na závěr filmu fackuju tehdy mladého Michala Pavlatu, který nás před několika měsíci také opustil. Radostné vzpomínky jsou krásné, ale někdy docela smutné,“ uvedl čtyřiaosmdesátiletý herec.

„Byla to doba zcela zvláštní, práce byla nádherná, výsledek byl prý potěšující, některé následky byly horší,“ pokračuje Somr. Natáčení přerušila okupace v roce 1968. Filmovému štábu i hercům bylo jasné, že film, který se vracel k útlaku padesátých let, skončí v nemilosti.

„Radili jsme se dohromady, co s tím. Jestli to přerušit, zničit, zahodit, zapomenout nebo ještě pokračovat. Myslím, že jsme se dobře usnesli, že dokončit a ukázat,“ vzpomíná herec.

Události v kultuře: Výstava Žertu na stopě (zdroj: ČT24)

Jaromil Jireš natočil film Žert podle prvního románu Milana Kundery. „Pravda je, že se mi po prvním přečtení ta kniha zdála trochu složitější než potom ten scénář. Ale myslím, že ten příběh převedený na filmové plátno najednou dostal takovou zvláštní průzračnost,“ uvažuje Somr.

Ve filmu ztvárnil hlavní postavu stiženou stalinistickými represemi kvůli nevinnému žertu, která se po letech touží pomstít původci svého pádu. V dalších rolích se objevili třeba Luděk Munzar, Jana Dítětová, Věra Křesadlová nebo Jaromír Hanzlík.

Výstava Žertu na stopě doprovází letošní 44. ročník Letní filmové školy, která začala v pátek a vyvrcholí slavnostním zakončením v sobotu 5. srpna. Největší nesoutěžní filmový festival v zemi se v roce stoletého jubilea vzniku Československa zaměřil na českou a slovenskou kinematografii.

Kromě toho představí například dílo Ingmara Bergmana a Larse von Triera. Mezi hosty jsou britský scenárista, dramatik a režisér Mike Leigh, íránský filmový režisér a herec Bahman Ghobadí či Iva Janžurová.