Turci opět vpadli na Moravu. Brány do střední Evropy otevřel Měsíc autorského čtení

Petr Minařík: Turecký boj za Evropu se vede i v Česku (zdroj: ČT24)

Na tureckou literaturu se zaměřuje 19. ročník Měsíce autorského čtení, který v neděli začal v divadle Husa na provázku v Brně. Největší literární přehlídka ve střední Evropě se kromě Brna postupně koná také v Ostravě, polské Vratislavi, slovenských Košicích a ukrajinském Lvově.

„Zvolili jsme Turecko, protože to je velká země a ohromná kultura, o které ale takřka nic nevíme. O Turecku slyšíme, zvláště v posledních dnech a týdnech, velmi často v souvislosti s politikou, ale když se zeptáte i znalců na tureckou literaturu, tak těch jmen, které vám na první dobrou dají, nebude příliš mnoho. A to je škoda, protože Turecko je důležitá evropská literatura,“ říká programový ředitel přehlídky Petr Minařík.

Zároveň předpokládá, že tématem diskuzí, které po čtení obvykle následují, bude nejen literatura, ale právě také aktuální politická situace. Podle Minaříka se výzvy týkající se současného Turecka mohou zdát vzdálené, ale ve skutečnosti jsou vlastní i České republice.

„Tak, jako se dnes za Evropu bojuje v Turecku, tak myslím, že stejný boj se vede v Polsku, na Ukrajině nebo v Česku,“ tvrdí Minařík. Organizátoři zároveň s nadsázkou říkají, že současný ročník festivalu znamená největší literární vpád Turků na Moravu.

Večery vždy spojují čtení autorů tureckých s autory střední Evropy. Prvního čtení v Brně se ujal turecký prozaik, básník, režisér a hudebník Tuna Kiremitci, který se na scéně Husy na provázku potkal s polským reportérem Witoldem Szablowskim, jenž v Turecku žil.

Návštěvníci na prvním čtení také minutou ticha uctili památku Josefa Kovalčuka. Výrazná osobnost českého divadla a prorektor Janáčkovy akademie múzických umění, který se mimo jiné zasloužil o obnovení divadelní fakulty na zmíněné škole, zemřel v sobotu ve věku 69 let.

V druhé polovině úvodního brněnského večera se čtenářům představila slezská básnická škola, kterou zastupují „slezští emigranti“ v Brně jako Vít Slíva, ale i „autentičtí Slezané“, třeba Jakub Chrobák a Ivan Motýl.

Podobnou strukturu budou mít i další červencové večery v Huse na provázku i na dalších evropských zastávkách. Od 19:00 bude číst host z Turecka, od 20:30 pak zástupce české literatury, včetně jmen jako Michal Viewegh, Petra Soukupová, Martin C. Putna nebo Jiří Kratochvil, případně hosté z Polska, Ukrajiny nebo Slovenska. 

Hned 2. července dorazí do Brna Nedim Gürsel, kterého čeští čtenáři znají díky překladům románu Dobyvatel a prózy Alláhovy dcery, za niž byl v Turecku stíhán pro údajné hanobení náboženských hodnot. „Navzdory tomu, že už řadu let žiji v Paříži, píšu stále turecky. V současném globálním světě vnímám i literaturu jako celosvětovou,“ řekl o sobě Gürsel. 

Měsíc autorského čtení je největší středoevropský literární festival. Vznikl v roce 2000 v Brně a později se rozšířil i do dalších měst. V roce 2011 právě do Ostravy, o rok později do polské Vratislavi a slovenských Košic, naposledy v roce 2015 do ukrajinského Lvova.

Pořadatelé o festivalu říkají, že se cíleně zaměřuje nikoliv na hlavní města, ale města „druhá či třetí“. Desítky autorských čtení jsou přístupná bez vstupného, lze je sledovat i přes internet.