Jako Clouseau. Zločin v Beskydech vyšetřuje i Donutil a Mikluš

Reportáž: Doktor Martin hraje ve filmu (zdroj: ČT24)

Doktor Martin už nepátrá jen po příčinách potíží obyvatel Protějova, ale i po pachateli možné vraždy. K jejímu vyšetřování se připlete v komediálně laděné detektivce, která navazuje na úspěšný seriál České televize. V hlavní roli celovečerního snímku Zločin v Beskydech se diváci opět mohou těšit na Miroslava Donutila, detektivní dvojici vytvoří s Robertem Miklušem alias strážmistrem Topinkou.

Zatímco seriál je adaptací britské předlohy Doc Martin, nový film má původní český scénář. Stejně jako seriál Doktor Martin se i celovečerní snímek natáčí v Beskydech, kde se Velké Karlovice proměnily ve smyšlenou vesnici Protějov.  

„Najde se stará podivná kostra, desítky let stará, a doktor Martin Elinger spolu se strážmistrem Topinkou postupně odhalují příběh, který za tím je,“ naznačil kriminální zápletku scenárista Tomáš Končinský.  „Zločin se datuje do roku 1951, kdy Beskydami projížděl cirkus,“ prozradil o něco více režisér Petr Zahrádka. 

Končinský by prý nový příběh za thriller neoznačil. „Je to spíše Inspektor Clouseau,“ přirovnává filmovou novinku k divácky oblíbeným britským krimi komediím s potrhlým vyšetřovatelem v podání Petera Sellerse. Podle režiséra diváky čeká kombinace napínavé historické detektivky s humorem, na nějž jsou zvyklí ze seriálu.

Rozhovor s herci a tvůrci o natáčení (zdroj: ČT24)

Dějově film seriálové příběhy završuje. Doktor Martin je sice čerstvý otec, ale pořád si potrpí na drahé obleky za každé situace a stále má problémy navazovat vztahy s okolím. „Na jeho povaze se toho moc nemění – ani se toho moc měnit nedá. Ale jinak můžete čekat řadu změn, už jen proto, že mají dítě, což je něco, s čím se oba moc neumějí vyrovnat,“ popsal Miroslav Donutil, představitel beskydského doktora, svůj seriálový vztah s Jitkou Čvančarovou.

Strážmistr Topinka točí i „svůj“ seriál

Z postav, které diváci znají, se vrátí také strážmistr Topinka, jehož hraje Robert Mikluš. „Strážmistr Topinka je největší akční hrdina Beskyd, podle toho se také bude chovat. Takže vás čekají honičky a patálie,“ přislíbil, že mírně natvrdlý strážce pořádku nezůstane své pověsti ani ve filmu nic dlužen. 

Strážmistr Topinka se zároveň stane titulní postavou chystaného volného pokračování Doktora Martina. Půjde o vůbec první spin-off seriálu, který byl z britského originálu převzat v několika zemích. S připravovaným filmem nový seriál spojuje mimo jiné slovenská spolupráce – jak ve filmu, tak v seriálu Strážmistr Topinka se do místního dění zapojí slovenský policista v podání Marka Geišberga.

Do filmového Protějova se jako nové postavy přijedou podívat také herci Marek Taclík, Jiří Bartoška či Elizaveta Maximová coby mladá ostravská policistka. 

Filmaři stráví natáčením sedmnáct natáčecích dnů. Premiéra Zločinu v Beskydech se chystá v kinech na podzim.