Freddie Mercury znovu zpívá. V Hradci Králové vzniká píseň s jeho hlasem

Freddie Mercury znovu zpívá svůj starý song (zdroj: ČT24)

V nahrávacím studiu v Hradci Králové našla druhý život píseň s hlasem už zesnulého Freddieho Mercuryho. Proslulý zpěvák skupiny Queen song Man from Manhattan nahrál v roce 1976, skladba byla ale brzy stažena kvůli neplatnému pracovnímu povolení jednoho z muzikantů.

Píseň Man from Manhattan, kterou znají jen ti nejvěrnější fanoušci Fredieho Mercuryho, dostala v hradeckém studiu zcela nové aranžmá. Na nahrávání osobně dohlížel autor písně Eddie Howell.

Zpátky do padesátých let

„Freddieho verze byla rokenrolová se swingem, ale tato verze vystihuje období, do kterého je motiv písně zasazen, do padesátých let. Myslím, že Fredie by s tím zcela souhlasil,“ říká Eddie Howell.

Z původní nahrávky zůstane jen hlas zemřelého zpěváka a kytara Briana Maye z roku 1976, další tóny dodá pardubická kapela Pirate Swing Band a nahrávku definitivně dokončí symfonický orchestr ve Velké Británii.

„Ta píseň je o mafii a mafiánech a ty žestě a trumpety a takový ten feeling padesátých let jsou, řekl bych, na místě. A myslím, že připojením symfonického orchestru, což se bude dít za měsíc v Británii ve studiu Mika Morena, to získá ještě další nový rozměr,“ těší se manažer kapely Pirate Swing Band Jiří Ševčík.

Výtěžek z prodeje bude věnován na boj s nemocí AIDS

„Když mohu znovu slyšet jeho piano a jeho hlas, všechno se mi zpětně vybavuje, je to jako když na počítači zmáčknete ty správné klávesy a všechny soubory se otevřou. A to je to, co mi poslech této písně přináší,“ říká Mercuryho bývalý osobní asistent a přítel Peter Freestone.

Nahrávka by měla vyjít v září. Po více než 40 letech zazní u příležitosti Mercuryho nedožitých 72. narozenin. Skupina Queen ji poprvé představí ve švýcarském Montreaux, kde Mercury žil. Výtěžek z prodeje bude věnován na boj s nemocí AIDS, na kterou slavný zpěvák zemřel.

Freddie Mercury, vlastním jménem Farookh Bulsara, se narodil 5. září 1946 na ostrově Zanzibar. Začátkem sedmdesátých let vytvořil spolu s kytaristou Brianem Mayem, bubeníkem Rogerem Taylorem a basistou Johnem Deaconem rockovou skupinu Queen, jednu z nejslavnějších hudebních formací celého dvacátého století.

Vydáno pod