Švéd v žigulíku si odvezl Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument

Trailer: Švéd v žigulíku (zdroj: ČT24)

Pokus o kapitalistickou záchranu někdejší sovětské automobilky si za svůj celovečerní dokumentární debut vybral režisér Petr Horký. Jeho Švéd v žigulíku byl o víkendu vyhlášen nejlepším dokumentem v Cenách Pavla Kouteckého. Z krátkometrážních prací nejvíce zaujala Úhorná, pro změnu sonda do slovenské vsi. Zvláštní uznání si zasloužil ještě dokument Nic jako dřív o maloměstském životě na hranicích, těch skutečných i mezi dětstvím a dospělostí.

Švéd v žigulíku vznikl v koprodukci České televize. Petru Horkému a kameramanovi Milanu Burešovi se podařilo vytvořit obrazově originální snímek o střetu západní a východní mentality. To porota na příběhu z prostředí obří automobilky Lada také vyzdvihla:

„Ocenili jsme především vynalézavou práci s bezradností a absurditou jednotlivých situací ‚boje' s ruskou mentalitou. Snímek nabízí unikátní pohled i do soukromí manažerů ve firmách obřích rozměrů, které běžnému člověku zůstávají většinou skryty.“ 

Výběr vítězného filmu prý trval dlouho, velkým konkurentem pro Švéda v žigulíku byl dokument Nic jako dřív. Jeho tvůrci – Lukáš Kokeš a Klára Tasovská – si nakonec vysloužili „jen“ zvláštní uznání.

Ve svém snímku sledují obyčejné životy teenagerů z pohraničního maloměsta. Blížící se konec střední školy pro ně znamená zkoušku, nejen maturitní, ale i toho, zda obstojí v zodpovědnosti za svůj další život. „Oceňujeme (…) zejména témata, která se v dokumentu podařilo s nepřehlédnutelnou empatií uchopit. Vnímáme je jako klíčová při jakékoliv úvaze o současném stavu naší země a její morálky,“ chválí porota.

Nejlepší krátkometrážní film natočil Matěj Šmelko. Úhorná je jeho absolventskou prací na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. „Je zajímavě a především originálně a kultivovaně natočenou sondou do krušného života obyvatel jedné slovenské vesničky. Je radost vidět opět dokument, ze kterého dýchne stará dobrá špátovská poctivost a poetika,“ vysvětlila ocenění porota. Šmelkův snímek také odvysílala Česká televize, přehrát si ho můžete v následujícím videu:

Přehrajte si nejlepší krátký dokument: Úhorná (zdroj: ČT24)

V porotě Kouteckého ceny letos zasedli režisér seriálu Pustina Ivan Zachariáš, Kazma a Markus Krug z internetové One Man Show, novinářka Emma Smetana, designérka Janja Prokić či ekologický zemědělec Daniel Pitek. Oceněné tituly byly vyhlášeny na festivalu Elbe Dock, který se po Ústí nad Labem přesouvá nyní do Drážďan.

Většina oceněných dokumentů už se v kině promítala, diváci nicméně budou mít šanci je ještě vidět na dvou speciálních pražských projekcích „pod Stalinem“ (14. června) a ve Stromovce (17. června).