Filmová upoutávka týdne: Kinosály zazní Bohemian Rhapsody. Zachytí příběh kapely Queen

Filmoví diváci se už v listopadu dočkají dlouho připravovaného hraného filmu o Freddiem Mercurym a kapele Queen. První upoutávka nastiňuje, že nebude nouze o hudební výstupy. V roli slavného zpěváka, který se stal obětí nemoci AIDS, se představí hvězda seriálu Mr. Robot Rami Malek. Na výsledném filmu se ale může podepsat výměna režisérů, v průběhu natáčení skončil Bryan Singer.

O životopisném filmu kapely Queen se mluví nejméně od roku 2010. Původně měl Freddieho Mercuryho ztvárnit Sacha Baron Cohen, komik známý například prostřednictvím filmu Borat. Kvůli tvůrčím neshodám s členy kapely Queen ovšem od projektu v roce 2013 odešel. Zatímco Cohen chtěl ve filmu zohlednit i problematické detaily z Mercuryho života, kapela chtěla vytvořit dílo, které by bylo více pro rodiny.

Produkce se dál táhla, než byl jako představitel slavného zpěváka oznámen Rami Malek. Tento americký herec má za sebou jenom méně výrazné role ve filmu, šlo však i o série jako Noc v muzeu nebo Stmívání. Věhlas sbíral spíš u televizních diváků díky ústřední roli v seriálu Mr. Robot.

„Když jsem roli Mercuryho dostal, napadlo mě, že může být zlomová pro moji kariéru. Pak jsem si uvědomil, že když to neudělám správně, může to moji kariéru také zničit,“ přiblížil Malek na CinemaConu v Las Vegas.

Když režisér chybí na place

S nalezením vhodného představitele ale útrapy projektu neskončily. Režisérem filmu se stal Bryan Singer, do konce ale u Bohemian Rhapsody nezůstal. Loni v prosinci ho studio 20th Century Fox zbavilo režírování, i když dvě třetiny produkce už byly hotové.

Krátce před jeho odchodem studio produkci zastavilo kvůli Singerově neočekávané absenci na place po Díkůvzdání. Zatímco podle Singera to souviselo se zdravotními problémy v jeho rodině, v médiích se psalo o napjaté atmosféře při natáčení způsobené jeho častou nedochvilností. Na Singerovu neprofesionalitu si měl stěžovat i Malek.

Bryan Singer
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Singer přitom není nezkušený tvůrce. V začátcích kariéry oslnil dramaty Obvyklí podezřelí a Nadaný žák. V roce 2000 pak s X-Meny stál u zrodu komiksového boomu, který ovlivňuje blockbusterovou produkci do dnešních dnů. Superhrdinské X-Meny uvedl jako režisér do kin hned čtyřikrát a přidal k tomu ještě jednu adaptaci Supermana.

Na zbytek natáčení Bohemian Rhapsody tak za Singera nastoupil Dexter Fletcher, kterého přitom studio zvažovalo už dříve. Fletcherovým nejvýraznějším snímkem je zatím životopisná sportovní komedie Orel Eddie, častěji se však objevuje jako herec.

S šestiminutovou písní do čela žebříčků

Film, který v listopadu přijde do kin, by měl mapovat cestu kapely Queen ke slávě. Historie skupiny sahá do roku 1970, kdy se zrodila na základech studentské skupiny Smile, kterou tvořili Brian May, Roger Taylor a zpěvák Tim Staffel. Ten se však vydal vlastní cestou, a tak jeho místo mohl zastoupit Mercury. Sestavu posléze doplnil ještě baskytarista John Deacon.

V roce 1975 vystoupali poprvé do čela žebříčků průlomovou písní Bohemian Rhapsody, která se dostala i do názvu aktuálního filmu. Téměř šestiminutová skladba, v níž se prolínají rockové melodie s operními nápěvy, se stala jednou ze světově nejznámějších písní. K těm se ve druhé polovině sedmdesátých let zařadily také We Will Rock You nebo We Are The Champions. Památné je pak jejich vystoupení v rámci koncertu Live Aid ve Wembley v roce 1985.

Freddie Mercury se nicméně dožil pouze pětačtyřiceti let. Patří k nejznámějším obětem nemoci AIDS. Dlouholeté spekulace o svém zdravotním stavu veřejně potvrdil pouhý den před svou smrtí.