Mladým výtvarníkům se rozbřesklo: Krajina neunavuje

Krajina nepatří do minulosti, krajinomalba zajímá i současné výtvarné umělce, přesvědčuje Východočeská galerie v Pardubicích. Na aktuální výstavě představuje tvorbu osmi mladých krajinářů.

Výstavy krajinomaleb prý patří v Pardubicích k návštěvnicky nejúspěšnějším, galerie krajinám věnovala i stálou expozici. Malby nastupující generace představuje pod názvem Rozbřesk.

Je vidět, že i přes všechny technologické změny v dnešním světě je třeba takový rozbřesk v krajině stále stejně vzrušující jako před mnoha a mnoha lety.
Roman Línek
náměstek hejtmana pardubického kraje

Vystavující umělci se shodují, že lidé vnímají jejich malby pozitivně. „Setkáváme se s nadšenou reakcí lidí, kteří jsou často unavení tím, jak vypadá moderní nebo současné umění. Často ho nechápou a pak se cítí méněcenní, protože jim je předhazováno, že by ho chápat měli,“ vysvětluje si oblibu „krajinek“ malíř Tomáš Honz. 

Jeho díla doplňují obrazy Ondřeje Mináře, Evy Vápenkové, Ivany Mrázkové, Adama Kašpara a slovenského výtvarníka Michala Nagypála. Svou technikou se z představovaných malířů vymyká Alena Kožená a Lenka Falušiová, obě se věnují grafice.

Mladí krajináři vystavují v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Na společné výstavě se v Pardubicích představují do 27. května.