Mikolas Josef svou „školní“ variací zaujal a postoupil do finále Eurovize

V Lisabonu odstartovala svým prvním semifinále mezinárodní pěvecká soutěž Eurovize. Mezi deset šťastlivců, kteří postoupili do finále, patří i dvaadvacetiletý český zpěvák Mikolas Josef. Závěrečné klání soutěže ho čeká v sobotu 12. května. Předtím ale ještě proběhne 10. května druhé semifinále.

Ještě začátkem týdne panovala okolo vystoupení Mikolase Josefa nejistota. Na jedné z prvních zkoušek v Portugalsku si poranil krční páteř a skončil v nemocnici. Své vystoupení proto notně upravil.

Šanci na finále dávali českému zpěvákovi i novináři

„Nejsou tam akrobatické prvky, na začátku zůstal jen handstand místo plné choreografie. Takže tancuju méně a trochu se šetřím,“ řekl v rozhovoru před svým vystoupením český zpěvák. Svůj úspěch ale prožívá i po semifinále.

Mikolas Josef přijel do Lisabonu se svou vlastní písní Lie To Me. Podle sázkařských webů, z nichž citovala španělská média, patřil před semifinále český zpěvák mezi favority na vítězství spolu s Austrálií, Bulharskem, Francií či Izraelem.

„Na Eurovizi jezdím pravidelně už od roku 2001 a tohle je nejlepší písnička, kterou na soutěž Česká republika kdy poslala. Je velmi současná,“ hodnotil kus novinář Radia International Jürgen Börnig. Zástupce Česka se před Mikolasem Josefem do užšího výběru dostal jen jedinkrát, v roce 2016 se to podařilo Gabriele Gunčíkové.

Jen do haly si na semifinálový večer zařídilo vstup dvacet tisíc lidí a dalších dvě stě milionů lidí sledovalo soutěž u televizních obrazovek. Diváci pak také prostřednictvím svých hlasů rozhodovali o první skupině finalistů.