Jedním slovem hypnotické. Hypnotic Brass Ensemble poprvé hráli v Česku

Hypnotic Brass Ensemble poprvé koncertovali v Česku (zdroj: ČT24)

Hypnotic Brass Ensemble tvoří sedm bratrů z amerického Chicaga. Svou směs rytmů jazzu, funku a hip hopu představila žesťová kapela poprvé i českému publiku, když ve středu večer zahrála v pražském klubu Roxy.

Lásku k žesťovým nástrojům převzali bratři od otce – slavného jazzmana a trumpetisty Phila Cohrana. Na své trumpety a trombóny začínali bratři hrát na ulicích rodného Chicaga. Ze stanic metra a nádraží se vypracovali až do newyorské Carnegie Hall nebo opery v Sydney. 

„Hráli jsme v extrémních teplotách, s obecenstvem doslova před obličejem. Mohlo si dělat, co chce. Nebyli tam žádní vyhazovači nebo zabezpečení. To nás ještě víc motivovalo,“ vzpomíná trombonista Saiph Graves. 

Kapela spolupracovala také s mnoha světovými muzikanty, například se zpěvákem Princem, rapperem Snoop Dogem nebo kapelou Gorillaz. Jejich píseň War zněla ve filmu Hunger Games.

Loni stihli Hypnotic Brass Ensemble vydat hned dvě desky, s aktuálním turné projeli už půlku světa. „Na koncertech hrajeme velmi energickou taneční hudbu, kterou nelze škatulkovat. S prvky samby i house,“ popsal Saiph Graves. „Jedním slovem hypnotické,“ doplňuje s odkazem na název kapely trumpetista Amal Baji Hubert.

Hypnotic Brass Ensemble jsou ale známí i pod jiným názvem – The Bad Boys of Jazz.