Karlovy Vary uctí Formana a ocení Hanzlíka. Rozpočet si poradí i bez firmy ČEZ

Karlovarský festival uctí Miloše Formana (zdroj: ČT24)

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech oznámil další novinky 53. ročníku. Na úvod uctí památku nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana a jako zahajovací film uvede jeho Lásky jedné plavovlásky. Novinářům to prozradil prezident festivalu Jiří Bartoška. Cenu za umělecký přínos kinematografii dostane herec Jaromír Hanzlík.

Film Lásky jedné plavovlásky z roku 1965 vypráví příběh dívky z malého města (Hana Brejchová), která hledá toho pravého, když ji na zábavě zaujme mladý muzikant (Vladimír Pucholt). Jeden z prvních filmů Miloše Formana byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška věří, že uvedení snímku uvítají nejen domácí, ale především zahraniční hosté, kteří nemají příliš často možnost vidět na plátně Formanovu českou tvorbu, která přitom zásadně ovlivnila podobu filmové nové vlny.

Úvodní koncert festivalu, který zahajovací slavnost zakončí, pak bude věnován hudbě ze snímků Miloše Formana. Český národní symfonický orchestr povede dirigent Libor Pešek.

Cenu prezidenta festivalu za umělecký přínos české kinematografii převezme herec Jaromír Hanzlík, který letos oslavil sedmdesáté narozeniny a patří ke stálicím českého divadla, filmu i televize. Festival při této příležitosti uvede jeho méně známý snímek Bloudění z roku 1965 od Antonína Máši a Jana Čuříka.

V nové festivalové znělce se pak objeví oscarový herec Casey Affleck, který zde cenu prezidenta festivalu převzal loni.

Bez generálního partnera

Další novinky se týkají financování festivalu. Jiří Bartoška potvrdil, že po odchodu firmy ČEZ z pozice generálního partnera festivalu budou jeho hlavními partnery společnosti EP Industries a Mall.cz spojené s podnikatelem Danielem Křetínským.

Přehlídku nově podpoří také Sokolovská uhelná. Pozice generálního partnera se pro letošní ročník ruší. Podle Bartošky rozpočet festivalu dosáhne přibližně 140 milionů korun.

Festival už dříve prozradil, že jednu ze svých sekcí věnuje americké neziskové filmové organizaci Austin Film Society (ASF). Její program se zaměří na nezávislé filmové tvůrce z Texasu. Osobně dorazí zakladatel ASF a proslulý režisér Richard Linklater, který natočil třeba triptych Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí nebo snímek Chlapectví.

Další festivalovou retrospektivou budou Odrazy času, které se zaměří na pobaltské dokumenty a připomenou letošních sto let od vzniku moderního samostatného Estonska, Lotyšska a Litvy. Už 53. ročník tradiční přehlídky se koná od 29. června do 7. července.