Texaský masakr nezávislým filmem. Festival ve Varech vzdá poctu Austin Film Society

Filmový festival v Karlových Varech věnuje v 53. ročníku jednu ze svých sekcí americké neziskové filmové organizaci Austin Film Society (ASF). Její program se zaměří na nezávislé filmové tvůrce z Texasu. Hostem festivalu, který se uskuteční od 29. června do 7. července, bude zakladatel ASF Richard Linklater.

Austin Film Society vznikla v roce 1985. Začínala jako filmový klub, postupně se ale stal institucí podporující filmovou kulturu a produkci. Od svého vzniku AFS poskytla filmařům příspěvky v hodnotě více než dva miliony dolarů, čímž napomohla výrobě stovek texaských filmů a nastartovala kariéry tvůrců jako David Lowery (Přízrak, Můj kamarád drak), Athina Tsangari (Attenberg), Kat Candler (Královna cukru) a bratři Zellnerovi (Damsel; Kumiko, lovkyně pokladů).

Karlovarský festival dlouhodobě představuje to nejlepší z amerického nezávislého filmu a Pocta AFS je v tomto směru vzrušujícím milníkem. Richard Linklater a jeho kolegové jsou velkou inspirací pro filmové komunity na celém světě.
Karel Och
programový ředitel MFF KV

Diváci v ní mohou zhlédnout devět celovečerních filmů a dvě krátkometrážní pásma. Například debut zmíněného Richarda Linklattera Flákač, nebo akční western Mariachi, v němž Robert Rodiguez vypráví o muzikantovi, který se omylem zaplete do série násilí.

Z novější produkce se bude promítat psychologický thriller Jeffa Nicholse Úkryt či retrodrama Andrewa Bujalskiho Počítačové šachy. Součástí sekce bude i Poslední noc v Alamu, snímek natočený průkopníkem texaského nezávislého filmu Eaglem Penellem dva roky před založením Austin Film Society.