Superman zachraňuje svět už 80 let. Začínal jako bojovník proti korupci

Superman zachraňuje svět už 80 let (zdroj: ČT24)

Navenek vystupuje jako nenápadný, krátkozraký novinář Clark Kent, ve skutečnosti ale disponuje obrovskou silou a nadlidskými schopnostmi, které nikdy neváhá použít ve prospěch dobra. Superman, prototyp všech superhrdinů, slaví osmdesát let. Vůbec první komiksový sešit s jeho příběhy se objevil na pultech 18. dubna 1938.

Chlapíka v modrém přiléhavém oděvu a červené pláštěnce s písmenem S na hrudi stvořila už v polovině třicátých let dvojice autorů Jerome Siegel a výtvarník Joseph Schuster. Když se jim nepodařilo dojednat vydání komiksu, prodali svůj nápad společnosti Detective Comics.

Lavina superhrdinů

První číslo sice bylo označeno jako červnové, ve skutečnosti ale vyšlo už 18. dubna 1938. A spustilo lavinu dalších příběhů o hrdinech nadaných nadpřirozenými schopnostmi. Hned v prvním příběhu ukázal Superman několika zloduchům, že boj se zlem myslí vážně. Hrdina rychlejší než vlak, schopný přeskočit dvacetimetrový dům a odolávající kulkám, se také už na začátku dostal do křížku s nepoctivými politiky. Jedním z jeho prvních protivníků byl muž snažící se uplatit senátora.

Superman
Zdroj: DC Comics

„Příběhy se proměňují tak, jak se proměňuje naše povědomí o tom, jak vypadá popkulturní příběh. Ty rané komiksové povídky z konce třicátých a čtyřicátých let působí z dnešního pohledu lehce naivně a zkratkovitě. Dnes jsou v popularitě spíše velké, rozmáchlé, spektakulární ságy, kde se vždy zachraňuje celý svět a pokud možno i vesmír,“ říká odborník na dějiny komiksu Pavel Kořínek, který byl hostem Studia 6.

Pozice Supermana je výjimečná, protože je to prototypický hrdina. Obecně řečeno je to první veleúspěšný a nejznámější superhrdina, který svým úspěchem založil celou žánrovou kategorii superhrdinského komiksu.
Pavel Kořínek
literární historik

Vedle střetnutí s rozmanitými padouchy musel Superman prakticky neustále zápasit také se vztahem k půvabné Lois Laneové, kolegyni Clarka Kenta z novin. Dlouhá léta totiž platilo, že zatímco Lois měla slabost pro hrdinu v pláštěnce, „nekňubu“ Clarka brala jen jako kolegu a až časem odhalila, že Kent je i Superman.

Podobně jako řada jiných původně vedlejších postav se nakonec také Lois Laneové dočkala vlastní komiksové řady, která vycházela od konce padesátých do poloviny sedmdesátých let. A v polovině devadesátých let se oba hrdinové konečně vzali, a to prakticky současně v komiksu i televizním seriálu, známém také českým divákům.

Z rozhlasu na filmové plátno

Superman totiž už dávno není jen hrdinou kreslených příběhů, brzy zamířil i do jiných médií. Už v únoru 1940 se objevil v rádiu, rozhlasový seriál se vysílal až do března 1951. Právě v rádiu se poprvé objevil kryptonit, tajemný nerost z hrdinovy rodné planety, který mu bere sílu.

Rok po rozhlase se Superman jako hrdina krátkých kreslených filmů prvně objevil na filmovém plátně. Právě díky animovanému filmu také začal superhrdina létat. Původně totiž na delší vzdálenosti skákal. Filmařům ale přišly Supermanovy obří skoky příliš komické a „naučili“ jej raději létat.

V průběhu let se Superman dočkal dlouhé řady filmových a seriálových verzí. Vůbec prvním filmovým Clarkem Kentem se stal Kirk Alyn v roce 1948, na něj navázal George Reeves v letech 1951 až 1958.

Tou nejznámější filmovou podobou Supermana je nejspíš Christopher Reeve, modrý dres s rudým pláštěm nosil od roku 1978 do roku 1987. Zkraje nového tisíciletí se v roli představil Brandon Routh a úplně aktuální filmový Clark Kent má tvář Henryho Cavilla.