V divadle Minor se Pinokio nenechá vodit za nos

Pinokio v divadle Minor je současný (zdroj: ČT24)

Divadlo Minor si k novince na svém repertoáru přizvali nejslavnějšího dřevěného kluka – Pinokia. Režisér Jiří Jelínek Collodiho předlohu upravil, aby více odpovídala současným dětem, ponechal ale mimo jiné typický Pinokiův problém – když zalže, zvětší se mu nos.

Inscenaci plnou akčního herectví i masek připravil režisér Jiří Jelínek. „Původní knížka je z dnešního hlediska těžko vydýchatelná, protože je o výchově. Například Pinokio zlobí, a proto mu uhoří ručičky. To je vlastně strašně brutální,“ domnívá se.

Dramatizace divadla Minor příběh přizpůsobila současnosti (včetně zjednodušení jména z původního Pinocchio) a méně v něm moralizuje. Pinokio je pořádný rebel s vizáží komiksového hrdiny. „Vyprávíme o odboji Pinokiova vnitřního dítěte. Chce se odstřihnout – a odstřihne se, ale loutku má pořád v ruce herec,“ prozradil představitel hlavní role Ondřej Nosálek. 

Poprvé se postavička dřevěného kluka objevila v roce 1883 na stránkách románu Carla Collodiho. Jeho příběh se stal jednou z nejoblíbenějších knih, přeložen byl do více než dvou stovek jazyků. A dočkal se i mnoha dalších zpracování – komiksového, činoherního, muzikálového nebo filmového. V animované podobě se dřevěný Pinocchio stal poprvé opravdovým chlapcem v roce 1940 díky Waltovi Disneymu.

Dobrodružství mohou v divadle Minor zažít s Pinokiem děti už od pěti let. Stejně jako většinu inscenací této scény i novinku provází živá kapela a projekce.