K mládí ladí jazz, nepochybuje Submotion Orchestra ani Cory Henry

Začíná festival Mladí ladí jazz (zdroj: ČT24)

Mladí ladí jazz, aby na festivalu s tímto názvem podeváté představili současné projekty tohoto hudebního stylu. Letošní ročník 6. dubna zahájili britští Submotion Orchestra. Do Prahy se vrátili představit své nové album Kites, tedy „papíroví draci“.

Submotion Orchestra nemají rádi škatulky a dělají všechno pro to, aby do žádné nezapadli. Jejich melodie jsou směsicí jazzu, popu, klasiky i elektronické hudby. Přiznávají, že při jejich skládání občas zapomínají na své posluchače.  

Do Prahy přijela kapela představit svoje poslední a také zatím nejosobnější album. Desítka skladeb vznikala podle fotografií, na nichž muzikanti zachytili nejdůležitější okamžiky, které v posledních letech prožili.

Hlavní hvězdou festivalu ale bude Cory Henry. Americký pianista, varhaník a skladatel se proslavil zejména díky brooklynské formaci Snarky Puppy, s níž získal dvě ze svých tří Grammy. V Česku se ale představí s projektem The Funk Apostles. 

Do Prahy přijede také izraelský klarinetista Oran Etkin. Kromě samostatného koncertu vystoupí také na tom závěrečném 30. dubna, společně s britskou kapelou The Herbaliser či trumpetistou Laco Deczim zahraje pod širým nebem na pražském Karlově náměstí.