Zamiloval jsem se do Prahy, říká nový šéfdirigent České filharmonie. Chce objednat nové skladby

Česká filharmonie oslaví založení republiky (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie v příštích několika letech objedná vznik nových hudebních děl od českých i zahraničních skladatelů. Současnou hudbu chce v příští sezoně i dalších letech také častěji uvádět. V nadcházející sezoně se vedení tělesa ujme šéfdirigent Semjon Byčkov. Filharmonie s ním vyrazí na turné do USA se dvěma koncerty v Carnegie Hall a do Německa, kde poprvé vystoupí v Labské filharmonii v Hamburku.

„Začíná nová kapitola v historii České filharmonie i v mém životě,“ řekl Byčkov na středeční tiskové konferenci a první český orchestr přirovnal ke své nové rodině. Doplnil, že jeho první program s filharmonií bude Mahlerova Druhá symfonie. „Je to více než 50 let, co s ní žiji, začal jsem ji objevovat jako dítě a objevování zatím neskončilo,“ vyznal se ze své lásky ke skladbě a ke skladateli s českými kořeny.

„Zamiloval jsem se do orchestru a do tohoto města. Je to takhle prosté,“ vysvětlil, co ho přivedlo do Prahy. „Česká filharmonie je jedním z orchestrů, který si dokázal uchovat identitu a zároveň je si naprosto vědom, jak jeho protějšky interpretují stejnou hudbu jinde.“

„Nemám žádný konkrétní projekt, na který se těším. Na každý jediný projekt, do kterého jsem zapojený, se opravdu těším. Nejdřív na plánování, protože když plánujete, tak sníte. Ale pak si musíte uvědomit, že je to sen,“ říká Byčkov před příští sezonou.

Oslavy po celém světě

Filharmonie pod vedením Byčkova dokončí projekt, v jehož rámci nahrává symfonie a další orchestrální díla Petra Iljiče Čajkovského pro společnost Decca. Orchestr oslaví sté výročí Československa koncerty v Praze, v Bratislavě a Londýně. Po koncertu v londýnské Duke's Hall bude následovat první turné s novým šéfdirigentem do USA, při němž orchestr oslaví 28. říjen v Carnegie Hall a zavítá do dalších prestižních sálů.

K vrcholům pražské sezony mají patřit koncerty osobností světové hudby Simona Rattla, Franze Welsera-Mösta, Giovanni Antoniniho a Christopha Eschenbacha stejně jako programy hlavních hostujících dirigentů Jakuba Hrůši a Tomáše Netopila. Objeví se také Pierre-Laurent Aimard, Nikolaj Luganskij, Joshua Bell a Frank Peter Zimmermann.

Filharmonie objedná nové skladby

Česká filharmonie zároveň ohlásila, že objedná nové kompozice od pěti zahraničních skladatelů, jimiž jsou Detlev Glanert, Thomas Larcher, Brice Dessner, Julian Anderson a Thierry Escaich.

Oslovila také devět českých komponistů, kterými jsou Jiří Teml, Jiří Gemrot, Pavel Zemek Novák, Martin Smolka, Adam Skoumal, Miloš Orsoň Štědroň, Miroslav Srnka, Petr Wajsar a Slavomír Hořínka.

„Posluchač, který přijde na koncert, uslyší něco známého, na co se těší, co dobře zná, a přitom pozná novou věc, která se třeba jednou proslaví,“ říká ředitel filharmonie David Mareček.

Navázat na Bělohlávka

Americký dirigent ruského původu Byčkov nahradil v roli šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, který loni v květnu zemřel. Vůbec poprvé vedl pražský orchestr loni v září na festivalu Dvořákova Praha ještě jako hostující dirigent. Jako umělecký šéf neuvažuje o žádné revoluci,  ale plánuje na zesnulého Bělohlávka v mnohém navázat.

Na programu zahajovacího koncertu 123. sezony bude symbolicky Mahlerova Druhá symfonie Vzkříšení s Christiane Kargovou a Elisabeth Kulmanovou. K národní tradici se Semjon Byčkov přihlásí hned na prvním abonentním koncertu uvedením Dvořákovy Sedmé symfonie, která bude doplněna přelomovým dílem 20. stolení, Sinfonií Luciana Beria.