Labskou filharmonii po 15 letech plánování a stavby rozezněly první tóny

Za účasti německé kancléřky Angely Merkelové a prezidenta Joachima Gaucka se večer slavnostně otevřela budova Labské filharmonie v Hamburku. Stavba na pomezí starého města a přístavu připomínající rozbouřenou hladinu Severního moře se má stát dominantou Hamburku a centrem světové špičkové hudby.

Labská filharmonie se oficiálně otevřela koncertem filharmonického orchestru televizní a rozhlasové stanice NDR pod vedením dirigenta Thomase Hengelbrocka, který posluchače zavedl na hudební cestu od renesance do současnosti. Slavnostní hosté a stovky vylosovaných posluchačů z řad veřejnosti vyslechli třeba Beethovena, Wagnera nebo Cavalieriho.

Zkrácenou sezonu ozdobí světová hudební špička

Pestrý bude i program následujícího třítýdenního festivalu, během něhož se představí mimo jiné Chicagský symfonický orchestr pod vedením Riccarda Mutiho. Na dřívější hlasité kontroverze okolo stavby, která mnohonásobně překročila původní rozpočet a výrazně se protáhla, mohou dát v dalších měsících zapomenout i vystoupení vídeňských nebo berlínských filharmoniků, kteří patří ke světové špičce.

Desetinásobné prodražení a šest let zpoždění

V komentářích k otevření budovy Labské filharmonie se ale nejspíš vždy budou objevovat i zmínky o tom, že měla původně stát 77 milionů eur (dvě miliardy korun), nakonec ale byla zhruba desetkrát dražší. Náklady se zastavily až na částce 789 milionů eur (21,3 miliardy korun).

Připomínat se bude také to, že stavbu, která začala v roce 2007, zkomplikovaly průtahy a několikaletý právní spor, takže nebyla dokončena v roce 2010, jak se původně plánovalo, ale až loni.

I přesto stojí výsledek podle hamburského primátora Olafa Scholze za to a má potenciál nadchnout svět. „To, že se Hamburk rozhodl pro stavbu Labské filharmonie, bylo správné rozhodnutí,“ řekl na konci loňského roku při předání budovy do rukou města. Hudebníci po prvních zkouškách ve Velkém sále nebyli podle něj jen mile překvapeni, ale doslova ohromeni. Plány monumentální stavby pocházejí ze švýcarského architektonického studia Herzog & de Meuron.

Už několik měsíců před slavnostním otevřením sálu měli lidé možnost navštěvovat vyhlídkovou platformu umístěnou mezi původní budovou přístavního skladu a nástavbou s dvojicí koncertních sálů. Ve 37 metrech nad zemí nabízí návštěvníkům za dvě eura výhled na přístav i město. Hned během prvního víkendu na začátku listopadu si přišlo užít vyhlídku 24 tisíc lidí.

  • Dva hlavní koncertní sály: Velký sál s 2100 místy a Malý sál s 550 místy. Třetí sál, takzvané Kaistudio, je projektováno pro 170 posluchačů.
  • Ve Velkém sálu jsou instalovány koncertní varhany o výšce a šířce 15 metrů. Nástroj s 4765 píšťalami váží asi 25 tun.
  • Obložení Velkého sálu zajišťující prvotřídní akustiku váží 1800 tun, tedy jako tři plně naložená latadla Airbus A380.
  • Mezi cihlovou podstavou a skleněnou částí budovy se ve výšce 37 metrů nachází vyhlídková terasa na ploše 1200 metrů čtverečních. Slouží jako spojovací prostor mezi foyer a koncertními sály, hotelem a apartmány. Je zde i nejdelší eskalátor v celé západní Evropě – měří 82 metrů.
  • Prostor od 9. do 20. podlaží zabírá čtyřhvězdičkový hotel s 244 pokoji a apartmány. Patří k němu i konferenční a wellness prostory. Místní bazén je 20 metrů dlouhý.
  • V Labské filharmonii je k dispozici i 45 bytových jednotek, které s cenou kolem 12 milionů euro patří k nejdražším ve městě.
  • Součástí budovy jsou garáže s 500 parkovacími místy.
Labská filharmonie se slavnostně otevřela (zdroj: ČT24)