Chvíli se zasni a zaplať kávu básní. Ještě je čas, než skončí Světový den poezie

Kávu platili zákazníci vlastnoručně napsanou básní (zdroj: ČT24)

Zaplatit za kávu básní mohou lidé ve středu ve zhruba dvacítce kaváren po celém Česku. Mezinárodní akce Zaplať básní tímto způsobem upozorňuje na Světový den poezie. Ten od rána připomínají i v Brně, Blansku nebo Mikulově.

V kavárně Cukrové nebe na brněnské ulici Úvoz básní zaplatilo jen za dopoledne asi patnáct lidí. „Překvapilo mě, že si s texty lidé lámou hlavu, chtějí do toho dát něco ze sebe,“ hodnotila spolumajitelka kavárny Iva Spasiuková. 

Podle nakladatelů básně čím dál častěji opouštějí stránky knih. „Poezie nežije jenom na stránkách knihy, třeba na internetu jsou obrovské komunity věnované slovu, kde lidé píší, veršují a své práce si hodnotí,“ uvedl básník a publicista z Nakladatelství Host Martin Stöhr.

A básně nevěší jen na internet, ale třeba taky na stromy, jako v případě zakladatelky guerilla poetringu Blanky Fišerové. „Je to básnický projekt, ve kterém se snažíme dostat poezii do ulic. Každý jakýmkoliv způsobem chce. Někdo je vylepuje, někdo zase ukrývá,“ přiblížila autorka, která třeba v brněnském parku Lužánky vyvěsila na větve stromů knížky.

Další brněnský umělec Timo zase básně sprejuje přímo do ulic - na odpadkové koše, fasády nebo zastávky. A z veřejných prostor je naopak sbírají strážníci. Soubor Hořící pařez složený ze svodek nechali pro velký úspěch i dotisknout.

Světový den poezie připadá na 21. březen. V roce 1999 jej vyhlásilo UNESCO. Cílem tohoto svátku je podpora jazykové různorodosti a zviditelnění ohrožených jazyků v místě jejich používání. Snaží se také obnovit dialog mezi představiteli básnického umění a ostatních uměleckých směrů. V neposlední řadě chce projekt podpořit malá vydavatelství.